Kantorenaanbod Zwolle, Apeldoorn en Deventer moet vernieuwen

Beleggen in kantoren

Het is noodzakelijk de kantorenmarkt in Zwolle, Apeldoorn en Deventer te moderniseren om bedrijven aan te trekken en te behouden. Dit stelt vastgoedadviseur CBRE in een analyse van de regio Noordoost-Nederland. 

Veel van de huidige kantoren zijn verouderd en voldoen niet aan de wensen van de moderne kantoorgebruiker. Die wenst goed bereikbare, flexibele kantoorconcepten met veel voorzieningen. In haar nieuwe rapport beschrijft CBRE de kansen per stad en roept daarbij stakeholders op samen te werken aan de ontwikkeling van de kantoorgebieden.

Zwolle: groeiende vraag naar moderne kantoorruimte

CBRE ziet de komende jaren een groeiende vraag naar kantoren in Zwolle van zowel gebruikers als beleggers. De kantoorgebonden werkgelegenheid zal er de komende tien jaar naar verwachting met 4,1% toenemen. Daarbij groeit de behoefte aan moderne, flexibele kantoorconcepten. Het huidige, verouderde kantorenaanbod schiet echter te kort in kwaliteit en diversiteit. De stad zou kansen kunnen missen als bedrijven hierdoor gaan uitwijken, maar de ontwikkeling van het stationsgebied zou een impuls geven aan de stad, stelt CBRE.

“Zwolle staat aan de vooravond van een belangrijke, volgende stap. De stad krijgt een ‘boost’ als eigenaren en de gemeente de leegstand aanpakken, transformaties doorzetten en het kantorenaanbod moderniseert,” zegt Alwin Rijpstra, Associate Director Regio Noordoost-Nederland.

Hij vervolgt: “Zwolle kan als vestigingslocatie voor bedrijven nog aantrekkelijker worden als het gebied rondom het Centraal Station wordt ontwikkeld tot een plek waar onderwijs, overheid en ondernemingen samenkomen. De kantorengebieden van de toekomst zijn gemengde omgevingen. Daar kan de stad nu op voorsorteren.”

Apeldoorn: ontwikkeling van een Central Business District

Voor Apeldoorn ligt er volgens CBRE een kans in de ontwikkeling van een klein, aantrekkelijk Central Business District (CBD) in de buurt van het station waar alle voorzieningen bij elkaar komen – kantoren, winkels, hotels en horeca. De stad zou daarmee aantrekkelijker worden voor kantoorgebruikers, aangezien een CBD en duidelijk geprofileerde kantoorparken nu ontbreken.

Deventer: gebiedsgerichte transformatie

In Deventer is gebiedsgerichte transformatie essentieel, stelt CBRE. Hoewel de binnenstad als A-locatie geldt, heeft het andere kantorengebied in de stad, Kloosterlanden/Bergweide, juist te maken met een structureel hoog leegstandpercentage. Stakeholders in Deventer zouden er goed aan doen om gezamenlijk de mogelijkheden voor transformatie te verkennen.

Het volledige rapport bekijk u op www.cbre.nl.

 

Bron: Vastgoedjournaal


Gerelateerde artikelen