Meer vermogen? Vijf tips om het op te bouwen

Vermogen opbouwen voor later

Onze vermogens zijn gegroeid, blijkt uit de jongste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Gemiddeld had een huishouden in 2017 bijna € 30.000,-. Maar hoe bouw je nu een flink vermogen op? Vijf tips.

Tip 1: Maak een spaarplan

Sparen lukt het best als je er een goed plan voor hebt gemaakt. Wacht niet tot het einde van de maand om te kijken of er iets overblijft om te sparen, maar maak meteen nadat je salaris of uitkering is gestort een bedrag over naar de spaarrekening. Kijk dan wat er nog over is om uit te geven.

Het is niet makkelijk, maar probeer je spaargeld echt met rust te laten. Het kan helpen om te sparen bij een andere bank: dan heb je een grotere drempel om het weer terug te boeken.

Je denkt misschien dat sparen weinig oplevert, maar als je iedere maand honderd euro wegzet, bouw je toch al vrij snel kapitaal op, ook al is de spaarrente momenteel erg laag. Door het spaargeld in een deposito weg te zetten, kun je nog iets meer rente krijgen.

Tip 2: Overweeg beleggen

Als je vermogen wilt opbouwen voor later, kun je met beleggen veel meer rendement opbouwen dan met een gewone spaarrekening. De belangrijkste tip met beleggen is dat je het met geld moet doen dat je eigenlijk zou kunnen missen, want het is niet zonder risico.

Beleggen met een niet al te hoog risico doe je als je je geld in ETF-trackers steekt, zoals de AEX. Geld wordt daarmee over heel veel bedrijven gespreid. En heb geduld als je gaat beleggen: pas op de lange termijn kun je echt een mooi rendement opbouwen.

Tip 3: Koop een huis en los af op de hypotheek

Vermogen opbouwen doe je toch het beste met een koophuis. Ook in deze moeilijke huizenmarkt blijft het dus aan te raden om een woning te kopen, als dat binnen de mogelijkheden ligt. Zodra de waarde van je huis hoger is dan je hypotheekschuld, heb je vermogen.

En dat gaat tegenwoordig bijna vanzelf, omdat je wel moet aflossen op je hypotheek om hypotheekrente te mogen aftrekken. Na dertig jaar heb je dan een afbetaald huis: een flink vermogen.

Je bouwt nog sneller vermogen door (extra) op de hypotheek af te lossen. De hypotheekrente die je betaalt, is dan feitelijk de rente die je ontvangt op het geld dat je hebt afgelost. Bovendien krijg je zo lagere maandlasten. Er zit wel een maximum aan het percentage van de hypotheek dat je extra mag aflossen: dit kun je navragen bij de hypotheekverstrekker.

Bedenk wel dat je geld dat je extra aflost, niet meer voor iets anders kunt gebruiken. Het is verstandig om altijd wel wat geld achter de hand te houden voor onvoorziene omstandigheden. Het Nibud heeft voor elk huishouden richtlijnen voor een minimumbedrag aan spaargeld.

Tip 4: Investeer in verduurzaming

De energierekening wordt steeds hoger en duurzaamheid steeds belangrijker. Investeringen in het energiezuiniger maken van je huis betalen zich dan ook al snel terug in meer – fictief – vermogen. Voor een huis met een beter energielabel wordt een hogere prijs betaald.

Ook verlaag je je maandlasten als je je woning beter isoleert en dus minder hoeft te stoken, of zonnepanelen neemt die energie voor je opwekken. Deze besparing kun je natuurlijk weer wegzetten op een spaarrekening: dan bouw je dubbel zo snel vermogen op.

Tip 5: Overweeg een financieel adviseur

Heb je een droom, zoals eerder stoppen met werken, een wereldreis of een koophuis? Als het je zelf niet zo goed lukt om flink te sparen, kun je een financieel planner of adviseur inschakelen om je te helpen en een goed plan op te stellen en om je te helpen te besparen op je maandlasten. Regelmatig afspreken met de financieel planner werkt ook als een stok achter de deur om je spaartegoed echt met rust te laten.

 

Bron: Telegraaf


Gerelateerde artikelen