Supermarkten lijken prijzen ‘netjes’ te verhogen

Supermarkten lijken prijzen 'netjes' te verhogen

De supermarkten in ons land lijken de btw-verhoging van 6 naar 9% nauwkeurig door te voeren in de prijzen van duizenden producten.

BTW-verhoging

Uit een analyse van InPrijsVerhoogd.nl – dat dagelijks tienduizenden online prijzen van supermarkten bijhoudt – blijkt dat de prijzen tussen 3 december en gisteren gemiddeld met 3% zijn gestegen. “Een btw-verhoging van 3 procentpunt komt neer op een effectieve prijsverhoging van 2,83 procent”, zegt Matthijs Neppelenbroek, mede-oprichter van IPVdata. “Een zuivere verhoging zou dus 2,83% zijn. Je zou kunnen zeggen dat ze 0,17% te veel hebben verhoogd.”

Dat lijkt een peuleschil, maar door de enorme jaaromzet in de supermarktbranche met 4.000 winkels – in totaal 36 miljard euro in 2018 – heb je het met die 0,17% toch over een slordige 60 miljoen euro extra omzet. Niettemin wil Neppelenbroek spreken van een nette verhoging. “Kijk, al dat extra werk met het aanpassen van de kaartjes op de schappen, moet natuurlijk ook worden betaald.”

Supermarkten liggen nu onder een vergrootglas. Dan ben je stom als je vreemde dingen gaat doen.
~ Matthijs Neppelenbroek, IPVdata

Hogere prijzen

De helft van de supermarkten heeft volgens IPVdata relatief veel prijzen verhoogd op 1 januari, de andere helft van de supermarkten juist op 2 januari. Jumbo heeft de prijsverhogingen verspreid over meerdere dagen in december.

Financieel topman van Jumbo Ton van Veen, legde deze week in het radioprogramma Nieuws en Co uit dat het onmogelijk is om op een dag alle 32.000 schapkaartjes te vervangen: “Dus we hebben prijzen aangepast in december, en daar gaan we in januari mee verder.”

Ook opvallend: Dirk en Deka verhoogden hun prijzen tot nu toe met 2,5%, minder dus dan de 2,83%. Poiesz – vooral groot in Friesland – had tot gisteravond geen enkele prijs aangepast.

Neppelenbroek had overigens ook weinig anders verwacht van de uitkomsten. “Supermarkten liggen nu onder een vergrootglas. Dan ben je natuurlijk stom als je vreemde dingen gaat doen. Supers letten ook enorm op elkaar. Maar ik sluit niet uit dat er later nog verhogingen komen, of misschien wel verlagingen als de ene supermarkt ontdekt dat de concurrent een paar centen minder heeft verhoogd.”

 

Bron: NOS

Gerelateerde artikelen