Tikkie als pinpas in de supermarkt

Betalen met uw smartphone in de supermarkt

We kennen Tikkie inmiddels als handige app om onderlinge betalingen te regelen. Sinds kort kun je de app ook gebruiken om je boodschappen mee af te rekenen. Directeur Freek de Steenwinkel legt uit hoe het werkt.

Waarom zouden we boodschappen met Tikkie willen betalen?

“We hebben een proef gedaan met een aantal winkelbedrijven, waaronder Spar. Het grote voordeel van betalen met een Tikkie is dat je de rij kan skippen. Normaal doe je boodschappen en eindig je in de rij voor de kassa of bij de zelfscan om te pinnen. Als je betaalt via Tikkie is dat niet nodig. Je scant de producten die je pakt met je smartphone en gooit ze in je kar. Als je klaar bent druk je op betalen. Je rekent af met je Tikkie-app en dan ben je klaar.”

Geldt dit alleen voor de boodschappen bij Spar?

“Op dit moment wel, maar we zijn met meerdere supermarkten in gesprek. Ook in andere branches wordt al veel met Tikkie betaald. Dat loopt uiteen van de tandarts en de kapper, tot aan kledingwinkels en kleine zelfstandigen. Het heeft voordelen voor zowel klanten als bedrijven. Neem het voorbeeld van de tandarts: normaal gesproken krijg je een rekening thuisgestuurd. Die moet je gaan overmaken. Een Tikkie betalen is makkelijker. Minder werk voor de klant en de tandarts heeft sneller zijn geld. Mensen betalen een Tikkie namelijk heel snel. 80%twordt binnen een dag betaald.”

Kun je in de winkel gelijk de kosten met anderen verdelen?

“Dat kan nog niet, maar dat is zeker een idee voor de toekomst. We zijn begonnen voor de doelgroep studenten, omdat die veel onderling betalen. Dat blijft een belangrijke doelgroep voor ons en ik kan me voorstellen dat zij er behoefte aan hebben. Bijvoorbeeld als ze samen inkopen doen voor eten en gelijk de kosten willen delen.

We hebben wel al een dergelijke toepassing bij KLM. Als je een ticket koopt voor jezelf en voor anderen, kun je de medereizigers direct via Tikkie hun eigen ticket laten betalen.”

Pinnen is toch net zo makkelijk?

“We willen het pinnen ook zeker niet vervangen, maar wel extra waarde toevoegen om het mensen makkelijker te maken. We werken bijvoorbeeld samen met parkeerapp YellowBrick. Als je de rekening nog niet hebt betaald, kun je geen nieuwe parkeeractie meer starten. Dat is heel vervelend als je net met moeite een plek hebt gevonden. YellowBrick biedt nu de mogelijkheid die open rekening meteen te voldoen met een Tikkie. Daarna kan je weer gewoon met de app parkeren.

In de Westerscheldetunnel kun je de tol ook met een Tikkie betalen. Dat is een secundaire betaaloptie, bijvoorbeeld voor mensen die geen pas bij zich hebben, maar wel een telefoon.

Ook voor goede doelen is het handig. Mensen willen vaak wel doneren, maar hebben lang niet altijd contant geld in huis. Daarom hebben we een QR sticker gemaakt op de collectebus. Als mensen die scannen met hun telefoon, kunnen ze via Tikkie een bedrag schenken. Klein of groot.”

Is het niet heel fraudegevoelig? Oplichters kunnen vrij makkelijk Tikkies versturen.

“Tot nu toe hebben we daar nog nooit een melding over gekregen, maar het zou natuurlijk best kunnen gebeuren. Daarom vragen we mensen altijd goed op te letten. Staat er een vinkje achter de bedrijfsnaam? Dat weet je dat het een geverifieerd account is dat Tikkie zakelijk mag gebruiken. Controleer ook de link, die moet eindigen op tikkie.me. Als dat er niet staat, betaal dan niet. En betaal sowieso alleen aan mensen en bedrijven die je kent en waarvan je weet dat je moet betalen omdat je er een product of dienst afneemt.”

Tikkie is van ABN Amro. Werkt het alleen voor klanten van die bank?

“Tikkie is voor iedereen. Dat is altijd het uitgangspunt geweest en dat blijft ook zo. Alleen dan maakt het betalen makkelijk. Dat geldt voor particulieren, maar ook voor bedrijven.”

 

Bron: Dagblad van het Noorden


Gerelateerde artikelen