Trend: ouders helpen kind huis te kopen door zelf geld te lenen

Beleggen in woningen

Hypotheekadviseurs kregen vorig jaar meer ouders over de vloer die een hypotheek afsloten om hun kinderen te steunen bij de aankoop van een woning. Ook leenden meer mensen voor de financiering van een huurwoning als belegging, meldt De Hypotheekshop.

Voor de fiscus zijn dit ’consumptieve kredieten’ omdat ze geen recht bieden op renteaftrek. Vorig jaar zag De Hypotheekshop liefst 80% meer van zulke leningen dan in 2019, vertelt Martin Hagedoorn van de adviesketen. „Je kunt dan ook denken aan een hypotheek als aanvulling op je pensioen of om een mooie camper te kopen. Of doordat mensen de oversluitboete meefinancieren. Het hoeft ook niet altijd om grote bedragen te gaan.”

Gering nadeel

Zulke leningen komen bij de inkomstenbelasting terecht in box 3 (sparen en beleggen) en niet in box 1 (werk en woning). Met de huidige extreem lage rente is het financiële nadeel daarvan vaak gering.

Over de precieze bestemming van die consumptieve leningen heeft De Hypotheekshop geen cijfers. „We zien alleen of de lening aftrekbaar is in box 1 of niet. Ik sprak laatst wel een adviseur die vertelde dat schenken aan je kinderen de belangrijkste reden is voor consumptieve leningen”, aldus Hagedoorn.

Volgens Hagedoorn hoeft dat voor veel ouders geen probleem te zijn, omdat ze vaak een stevige overwaarde hebben. Het gaat naar zijn zeggen ook meestal niet om de gehele jubelton, het maximale bedrag dat ouders belastingvrij mogen schenken. „Ze schenken van €20.000 tot €30.000 voor de aankoop. Als ouders het uitlenen in de vorm van een familiebank, kunnen ze er ook rente voor vragen. Maar het gaat vaak om eenmalige schenking.”

Beleggingspand

De Hypotheekshop zag vorig jaar ook dat mensen een extra hypotheek om hun woning namen om een beleggingspand mede te financieren. „Als gevolg van de lage spaarrente zijn consumenten op zoek gegaan naar beleggingen met een hoger rendement en is de groep particuliere beleggers op de woningmarkt gegroeid”, constateert de keten.

„Voor de aankoop van een beleggingspand kan je maar circa 70% lenen”, legt Hagedoorn uit. „Als je het restant niet zelf hebt liggen, is een hypotheek op je eigen woning een optie, als je daar genoeg overwaarde op hebt. De toekomstige verhuurinkomsten van het beleggingspand kun je dan ook opvoeren als inkomsten voor die nieuwe hypotheek.”

Sinds 1 januari is de aankoop van een beleggingspand wel wat minder aantrekkelijk, omdat de overdrachtsbelasting voor deze transacties is verhoogd van 2 naar 8%. De verwachting is wel dat beleggers dat doorberekenen in de huur.

 

Bron: Telegraaf


Gerelateerde artikelen