Vastgoedbeleggers: collectieve huurkorting is onzin

Beleggen in vastgoed

De overheid wil landelijke afspraken tussen vastgoedbeleggers en winkeliers over huuruitstel en/of huurverlagingen. Vastgoedbeleggers lijken er niets in te zien. ‘Het blijft maatwerk. Ik heb vooral supermarkten in de portefeuille. Die kunnen de huur wel betalen.’

De coronacrisis hakt er fors in bij de middenstand. Menig vastgoedbelegger biedt zijn huurders verlichting in de vorm van huurkortingen of uitstel. Toch zouden ze op het ministerie van Economische Zaken niet overtuigd zijn van de effectiviteit van deze oplossing. Volgens het Financieele Dagblad (FD) wordt er in Den Haag nagedacht over collectieve maatregelen zoals ‘landelijke huurpauzes en kortingen voor de duur van drie maanden’, maar ook over ‘onderverdeling van huurbazen in categorieën’.

Maatwerk met huurders

Dat laatste is volgens Huib Boissevain, eigenaar van vastgoedfonds Annexum, noodzakelijk. ‘Wij hebben voornamelijk supermarkten in onze portefeuille. Die kunnen de huur wel betalen.’ Hij pleit voor maatwerk. Een geluid dat we eerder hoorden van Quote 500-lid Michael van de Kuit. Hij maakt afspraken met SuitSupply en sportschoolketen TrainMore, maar vindt dat er wel erg makkelijk wordt geroepen dat vastgoedbeleggers moeten inspringen. ‘Bovendien vind ik primair dat ondernemers een buffer moeten hebben. Dus corporates zullen sowieso netjes moeten blijven betalen’, aldus Van de Kuit.

Boissevain maakt ook afspraken met huurders. Zo is huurders in non-food aangeboden om in april en mei de helft van de huur te gireren. ‘Maar het is nog te vroeg om huurinkomsten af te schrijven, we schuiven deze op dit moment door naar het najaar.’ De vastgoedbaas denkt dat het merendeel van zijn collega’s bereid is om met huurders om tafel te gaan. ‘Alleen samen kun je er uit komen.’

Tijdelijke huurverlichting in de hoop dat deze later kan worden voldaan is ook de strategie van vastgoedmiljardair Ronny Rosenbaum. ‘Gezonde bedrijven kunnen makkelijk de volledige huur voldoen, anderen hebben daar meer moeite mee en zullen we een beetje moeten helpen.

Helaas heeft Boissevain het gevoel dat sommige huurders de coronacrisis aangrijpen om hem in het ootje te nemen. Hij ontvangt van sommige partijen het bericht dat ze eenvoudigweg niet gaan betalen. ‘Dan stuur ik een berichtje met het verzoek om samen om tafel te gaan en dan hoor ik niets terug’. Of ze voorzien Annexum van onjuiste informatie. ‘Krijg je een bericht dat de omzet met 90 procent is teruggelopen, terwijl ik weet dat wij al goed zijn voor 15 procent van de omzet.’

Korting of uitgestelde huur

Ook vastgoedinvesteerder en Quote 500-lid Dirk Jan Bakker van Andantino trof regelingen met zijn huurders. Ze krijgen korting en mogen de huur later overmaken. ‘Van veel huurders kreeg ik terug dat zij dit niet nodig hebben’, zegt Bakker. Hierbij zegt de Amsterdammer voorzichtig, hij wil zichzelf niet op de schouders kloppen, dat het helpt als je niet het maximale uit huurders wil persen. ‘Als verhuurder moet je een goede huisvader zijn.’ Hij kan zich voorstellen dat partijen die geregeld dreigen met uitzetting en het opeisen van panden voor dringend eigen gebruik andere berichten van huurders krijgen.

Bakker sluit zich aan bij de anderen als het gaat om maatwerk, waarbij hij eveneens verwijst naar de omzetten die supermarkten noteren. In de ogen van Boissevain moeten we oppassen met ‘radicale maatregelen’ omdat de consequenties daarvan groter kunnen zijn dan de kwaal die ze poogt op te lossen. ‘Het is logische dat de sterkste schouders de zwaarste lasten kunnen dragen’, zegt de Annexum-voorman.

Toch zou een collectieve regeling dit in het gedrang kunnen brengen. Zo vraagt hij zich af wat je doet met retailers in handen van private equity die ‘eerst de boel hebben leeggetrokken’. Moeten die dan ook geen huur betalen. Het is een geluid dat Bakker ook van vastgoedcollega’s hoort. Clementie met kleine zelfstandigen is er wel, maar grote ketens moeten gewoon de portemonnee trekken.

Wel ziet Bakker mogelijkheden voor het plan waarbij de staat garant zou staan voor de huurinkomsten. Al moet zo’n regeling volgens de vastgoedman een heldere einddatum hebben. ‘Ook moet je voorkomen dat vastgoedpartijen na die tijd de duimschroeven gaan aandraaien. Stel dat de overheid voor 80 procent van de huursom garant staat. Dan moet het niet zo zijn dat verhuurders na afloop van die periode naar hun huurders gaan met het verhaal ‘ik krijg nog geld van je’. Dat zou niet goed zijn, de crisis vereist nou eenmaal offers van iedereen’.

 

Bron: Quotenet


Gerelateerde artikelen