We willen meer ontwikkelen dan alleen supermarkten
Lidl heeft de primeur voor de eerste nul-op-de-meter supermarkt in Nederland, maar de winkelketen heeft verdere ambities op het gebied van vastgoed. VJ sprak met Peter van Kooten, Head of Real Estate Development, hierover. “We willen de komende tijd flink gaan groeien.”
VJ sprak met Peter van Kooten tijdens de opening van Lidl Zero, lees hier de reportage van dit innovatieve, duurzame project. Maar hier houden de ambities van Lidl niet op, vertelt Van Kooten. “We willen een Lidl realiseren die dichtbij is voor iedereen. Dat betekent dat we de komende tijd nog flink willen gaan groeien en met name in de Randstad, want hier zit de grootste bevolkingsgroei.”
Maar hij onderschrijft dat het vinden van locaties niet altijd even makkelijk is. “Locaties in Nederland zijn schaars en we moeten dus goed nadenken hoe we deze zo optimaal mogelijk kunnen invullen met bijvoorbeeld dubbelruimte gebruik.”
Multi-use ontwikkelingen
Van Kooten vervolgt: “Daarom zitten we graag met gemeenten om tafel om een breed gedragen plan te realiseren. En dat betekent dat we meer ontwikkelen dan alleen een supermarkt maar ook kijken naar woningbouw en commerciële ruimten zoals andere winkels of zelfs kantoren.” Het gaat hierbij niet alleen om nieuwbouw, maar ook transformatie van bestaand vastgoed behoort tot de mogelijkheden.
“We willen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en duurzaam ontwikkelen. Dus dat betekent meerdere functies toevoegen aan een gebied en een middelpunt in de wijk te realiseren, waar behalve boodschappen wordt gedaan ook wordt gewoond, gewerkt en waar bijvoorbeeld een zorgfunctie is.”
Wensen veranderen
“Je merkt dat de wensen van de consument veranderen, men wil niet alleen maar naar een supermarkt maar ook in de buurt naar de keurslager, even koffie drinken en flexwerken. Dus daar moet je op anticiperen.”
Er is geen blauwdruk voor een standaard Lidl winkel vertelt Van Kooten, het is afhankelijk van de situatie. “We kunnen zoals hier in Woerden een winkel van 1.200 m2 of meer realiseren waar we ons hele assortiment kunnen uitstallen, maar ook een winkel van 500 m2 past bij ons.” Lidl heeft daarbij de voorkeur voor zelf ontwerpen, ontwikkelen en in eigendom houden maar staat ook open voor samenwerkingen met andere ontwikkelaars en ook eindbeleggers.
Tilburg, Veenendaal en Zwolle
Voorbeelden van eerdere ontwikkelingen zijn winkelcentrum Heyhoef in Tilburg, waarbij Lidl het hele winkelcentrum heeft ontwikkeld in 2016. De supermarktketen heeft €16 miljoen geïnvesteerd en heeft naast een gloednieuw Lidl-filiaal ook negen andere winkels gerealiseerd die van Lidl huren en een parkeergarage.
Ook in Veenendaal heeft Lidl een soortgelijk project gerealiseerd. De nieuwe supermarkt maakt deel uit van het nieuwe winkelcentrum Buurtstede, dat Lidl Nederland zelf heeft ontwikkeld. Het winkelcentrum biedt onderdak aan Lidl, een tweede supermarkt en 44 appartementen. De supermarkt is in mei al opgeleverd, maar naar verwachting worden de appartementen en de overige winkelruimte begin 2020 opgeleverd.
Een ander project wat op stapel staat in Stadshagen in Zwolle waarbij samengewerkt wordt met DuraVermeer om een winkelcentrum te bouwen waarbij de restwarmte die de Lidl supermarkt heeft, wordt gebruikt voor de verwarming van de bovenliggende appartementen. “We zijn voor dit project geselecteerd deels doordat we ervaring hebben met deze duurzame technieken die we in Woerden hebben toegepast en onze manier van bouwen,” aldus van Kooten tot slot.
Bron: VastgoedJournaal