Werkplek op kantoor kost werkgever € 9.086 per persoon per jaar

Flexwerkplekken in de winkelstraat

De gemiddelde kosten in Europa om een full-time equivalent (FTE) een jaar te laten werken op kantoor zijn in het afgelopen jaar gestegen met 3% en kwamen uit op €9.572. In Nederland stegen de kosten met 7% naar € 9.086 per FTE.

Dit blijkt uit de Occupier Cost Index 2018 van Colliers International. Deze index is samengesteld op basis van data uit 28 landen, 3.900 gebouwen, meer dan 25,2 miljoen m² kantoorruimte en 1,85 miljoen FTE.

Hogere kosten voor parkeren, schoonmaak en werkplekomgeving

In Nederland stegen de totale kosten vooral door een stijging van 9% voor ruimte & infrastructuur. Deze categorie is verantwoordelijk voor meer dan de helft van de totale kantoorkosten en kwam uit op €4.837. Deze stijging is toe te schrijven aan hogere kosten voor parkeren, schoonmaak en werkplekomgeving. Andere werkwijzen zoals ‘agile werken’ en een diversiteit aan werkconcepten dragen bij aan een duurdere werkplekomgeving.

Oost-Europa blijft het goedkoopst

In Bulgarije daalden de huren nog verder ten opzichte van vorig jaar. De totale daling kwam uit op 7%. De kantoorkosten per FTE zijn met € 2.490 de laagste van Europa. Ondanks de kostenstijging van 6% in Slowakije en 10% in Hongarije, blijven deze landen na Bulgarije het goedkoopst in Europa.

De grootste daling van de kantoorkosten was te zien in Turkije waar de kosten met 13% afnamen. Vooral de zwakkere Lira en de daling van de huren droegen bij aan deze daling. De kosten per FTE kwamen hier uit op € 5.309.

Nordische landen en Zwitserland bovenaan

Zweden en Noorwegen blijven de duurste landen in Europa waar respectievelijk € 18.196 en € 18.113 per FTE betaald wordt. Ondanks een daling van 12% van de kosten in Zwitserland, blijft dit land het twee na duurste land in Europa. Denemarken schiet ook omhoog op de lijst met een stijging van 8%, vooral door stijgende huurprijzen.

De Occupier Cost Index wordt ieder jaar gepubliceerd door Colliers International. Alle kosten zijn vergeleken op basis van de Europese facilitaire norm EN 15221. De norm kent vier categorieën: Ruimte & Infrastructuur, Personeel & Organisatie, ICT en Management.

 

Bron: VastgoedJournaal


Gerelateerde artikelen