Winkelstraat verwerkt eerste klappen door lockdowns

Winkelen en boodschappen doen

De eerste klappen bij grote winkels worden zichtbaar nu de lockdownmaatregelen in de meeste landen nog steeds van kracht zijn. Grote zaken zijn door de massale transformatie naar online shoppen begonnen met het sluiten van filialen.

„En er komt nog veel meer aan”, voorspelt retailexpert Michel Kregel over de ontslagen. „Wat grotendeels onzichtbaar is, is dat veel retailers steun ontvangen voor hun personeel. Als dat ophoudt, gaan we heel veel ontslagen zien.”

Kregel is er van overtuigd dat er een geheel nieuw retaillandschap ontstaat als de coronapandemie bezworen is. Veel ketens hebben namelijk fors geïnvesteerd in hun onlineactiviteiten: „Steeds meer retailers richten zich op online, waardoor fysieke winkels straks overbodig worden. Consumenten kopen ook vaker online, dat blijft zo.”

De retailexpert voorspelt dat er hierdoor duizenden banen in de winkelstraat gaan verdwijnen. „Sterker nog: het gaat om een veelvoud daarvan. De omslag van offline naar online treft de hele keten. Denk ook aan leveranciers en logistiek.”

Kritisch

Dirk Mulder, sectorbankier Handel en Retail bij ING, constateert eveneens dat er een versnelde verschuiving is naar online: „Een deel van de consumenten blijft hangen. Daar komt bij dat mensen drukke winkelgebieden mijden, vooral in grote steden. Dat betekent dat retailers kritischer gaan kijken naar het aantal winkels, de locaties en de omvang.”

De sectorbankier meent dat vooral retailers in de mode de komende maanden zullen stoppen of failliet gaan: „Zij zijn natuurlijk hard geraakt vanwege de lockdown. En dat heeft een enorme impact op hun omzet.”

Gesloten

Modeketens Miss Etam en Steps gingen vorige maand al failliet. De 33 winkels van modeketen Miss Etam en vier winkels van zusterketen Steps zijn nog wel geopend voor winkelen op afspraak. De eigenaar hoopt op die manier de voorraden te kunnen verkopen.

Modebedrijf H&M heeft in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar, dat bij de Zweden van december tot en met februari loopt, wereldwijd 84 winkels gesloten. In Nederland gaat het om elf filialen. Mede daardoor moest H&M ook de overgebleven voorraad na de kerstperiode afprijzen.

Dat alles leidde tot een brutoverlies van 1,4 miljard Zweedse kroon ofwel zo’n €135 miljoen. Het eerste kwartaal is doorgaans het zwakste kwartaal voor H&M omdat de uitverkoop na kerst in die periode valt. Voor de rest van het jaar is H&M positiever en voorziet het bedrijf een sterk herstel.

Afbouw

Eerder deze week maakte schoenen- en kledingketen Bristol bekend dermate last te hebben van de lockdowns in de Benelux, dat het hoofdkantoor in Nederland wordt afgebouwd en meer dan tien winkels gaan sluiten. „Het gaat vooral om winkels waar we geen rendement halen”, zei ceo Elise Vanaudenhove in gesprek met De Financiële Telegraaf.

Bristol heeft momenteel ruim 240 filialen in de Benelux plus in Nederland 800 werknemers en op het hoofdkantoor in België 250 man in dienst. Verder zijn er nog eens 150 zelfstandige winkeluitbaters. De sluiting van winkels leidt niet tot gedwongen ontslagen, aldus het concern.

Banen

Elektronicaketens MediaMarkt en Saturn schrappen tot wel duizend banen in Duitsland. Die arbeidsplaatsen verdwijnen in de periode tot en met het najaar van 2022. Daarnaast sluiten de twee winkelketens, die beide onder moederbedrijf Ceconomy vallen, dertien van de 419 vestigingen op de Duitse thuismarkt.

MediaMarkt en Saturn kondigden in de zomer van 2020 al aan fors in het personeelsbestand te snijden om kosten te besparen. Mogelijk verdwijnen door de reorganisatie 3500 van de ruim 47.000 banen bij het concern. Wat de gevolgen voor de circa 4500 werknemers in Nederland zullen zijn, kon een woordvoerster niet direct aangeven.

 

Bron: Telegraaf


Gerelateerde artikelen