Disruptors in de bouwsector

Verduurzaming in de vastgoedsector

Kunnen disruptors voor de nodige transitie in de bouwsector zorgen? En daarmee vastgoed duurzamer maken?

Disruptors in vastgoed: van product en techniek tot integrale aanpak

Veranderingen en transities gaan niet vaak vanzelf. Ook niet in de bouw- en vastgoedsector. Maar het is wel hard nodig, als we de duurzaamheidsdoelstellingen voor 2030 willen halen. Bestaand vastgoed moet worden verduurzaamd. En nieuwbouw moet duurzaam worden gebouwd. Maar het gaat traag. Bieden de disruptors uitkomst? Wie zijn dat? Wat doen zij om sneller te verduurzamen in de bouw- en vastgoedsector?

De disruptor of de ontwrichter

De disruptor wordt ook wel de ontwrichter genoemd. Het is een product of bedrijf dat een bestaande markt in relatief korte tijd op z’n kop kan zetten. Dat gebeurt door vernieuwing: een nieuw businessmodel, een nieuwe technologie of een andere disruptieve innovatie. Disruptors kunnen zich dus op allerlei verschillende aspecten richten. Op een product of op een proces. Maar ook op het teweeg brengen van verandering. We behandelen een aantal bedrijven, ieder op hun eigen terrein. 

Gideon – building transition tribes

Gideon is een bende en een beweging. Zij wil de juiste condities creëren, om de Parijse klimaatdoelen wél te halen. Veranderingsgezinde mensen van binnen en buiten de bouw zorgen samen voor beweging. Zij werken samen in zelfsturende tribes om ideeën te realiseren. Iedere tribe houdt zich bezig met een bepaald onderwerp. De energietransitie tribe werkt aan het versneld uitrollen van efficiënte opwekking, opslag en distributie van energie (elektra en warmte). En aan energiebesparing in de bouw- en vastgoedsector.

De materialentransitie tribe creëert condities voor de toepassing van minder CO₂-intensieve materialen en processen. Dit kan door onder andere hergebruik van bestaande materialen en het gebruik van biobased materialen. In 2021 is Gideon uitgeroepen tot Bouwpersoon van het jaar.

Alles weten over beleggen in vastgoed?Ontdek waar uw kansen liggen en kijk op annexum.nl/beleggeninvastgoed

Home.Earth: betaalbaar en duurzaam huren in de grote stad

Ook Home.Earth wil de bouwwereld in beweging brengen. Home.Earth is een vastgoedplatform dat de belemmeringen om een betaalbaar en duurzaam huis in de grote stad te huren wil doorbreken. Zij doet dit zowel als aanbieder van een product en als beweging die iets wil veranderen.

Het product dat Home.Earth aanbiedt zijn betaalbare duurzame huurwoningen. En de bereikbaarheid van dit product wil zij veranderen. Het platform wil alle belemmeringen die het zo moeilijk maken om een betaalbaar en duurzaam huis te huren, doorbreken. Home.Earth is een beweging voor inclusieve stedelijke ontwikkeling.

Nicole Maarsen en Rasmus Norgaard lanceerden het platform in 2021. Het platform stelt mensen, de planeet en de opbrengst gelijkwaardig aan elkaar. Zo richt Home.Earth zich op de ultralange termijn van dertig tot vijftig jaar.

Home.Earth wil huizen bouwen binnen de grenzen van onze planeet. En een regeneratieve bouwsector creëren. Dit gaat een stap verder dan duurzaam bouwen en circulair bouwen.

Home.Earth erkent dat ze daar nog niet is, maar wel goed op weg is door het beperken van CO₂-uitstoot, afval en giftige materialen, en het maximaliseren van circulariteit, biodiversiteit en het maken van hernieuwbare energie.

Disruptie in de bouw kan op verschillende manieren

Eind vorig jaar interviewde Draaijerpartners Jan Rotmans, hoogleraar Transitiekunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam over de disruptie in de bouw. De disruptie in de bouwsector moet meer zijn dan een vernieuwend product of een techniek. De bouwsector kan echt sprongen maken op circulariteit en duurzaamheid met zogenaamde Systeem Integrators.

Het zou in de bouw veel meer over de mens, sociale waarden en duurzaamheid moeten gaan. De Systeem Integrator is een partij die op maat verbindt en faciliteert. En in alles de eindgebruiker centraal zet. De Systeem Integrator is verantwoordelijk voor alle bouwaspecten, van conceptontwikkeling, projectontwikkeling en architectuur tot financiering en beheer.

Deze Systeem Integrator is er nog niet. Maar misschien dat deze snel voortkomt uit bewegingen en platforms als Gideon en Home.Earth.

De disruptors met een vernieuwend product of techniek zijn er gelukkig wel al. Zij zijn onmisbaar voor verdere verduurzaming van vastgoed. Wij noemen enkele opvallende disruptors in de bouw.

Wesselink Isolatie: ‘biobased’ isoleren in de houtskeletbouw

Wesselink Isolatie is gericht op ‘biobased’ isoleren in de houtskeletbouw. Het bedrijf gebruikt hernieuwbare grondstoffen zoals cellulose, katoen (van afgedankte spijkerbroeken), houtvezel en vlas. Bij cellulose-isolatie worden cellulosevlokken van gerecycled krantenpapier gebruikt. Tot nu toe leverde hun werkwijze een besparing op van 192 duizend kilo aan CO₂-uitstoot. Daarnaast werd nog eens 221 duizend kilo CO₂ opgeslagen in het geplaatste isolatiemateriaal. De twee idealistische broers Wesselink hebben ook iets in beweging gebracht. Enkele jaren terug werden ze niet serieus genomen. Nu adviseren ze projectontwikkelaars en aannemers bij duurzaam bouwen.

Slimme ramen van Physee

Ramen en kozijnen die via sensoren temperatuur, licht en luchtkwaliteit meten. Vervolgens stuurt een zelflerend algoritme met deze informatie de klimaatinstallaties aan in het gebouw. Denk aan zonwering, airconditioning en ventilatie. Dit is de Smartwindow of Smartskin-technologie van Physee. Physee is een Delftse scale-up en bestaat inmiddels acht jaar. Uit een interview met Business Insider blijkt dat het ook voor dit bedrijf lastig was om te innoveren in de bouwsector. De hele bouwkolom moet mee, van architect en raamproducent tot aannemer en gevelbouwer. Inmiddels begint de bouwsector langzaam mee te bewegen.

Duurzame tijdelijke modulaire huisvesting van RS-Housing

RS-Housing wil voor alle spoedzoekers een betaalbare en duurzame oplossing van hoge kwaliteit aanbieden. De basis van hun modulaire woningen is het Light-Cage steelframe. Er zijn drie modellen. Alle woningen kunnen All-electric geleverd worden. En het stroom- en gasverbruik is terug te brengen naar bijna nul.

In Bouwenuitvoering zeggen de drie jonge oprichters van het bedrijf de markt los te willen schudden. De kwaliteit kan omhoog en de prijs omlaag.


Gerelateerde artikelen