Experts: coronacrisis gaat huizenmarkt raken

Beleggen in woningvastgoed

Het CBS meldt dat de huizenprijzen in februari nog met 6,6 procent zijn gestegen. Toch verwachten experts dat de coronacrisis de huizenmarkt gaat raken. Mensen zullen het kopen van een huis uitstellen vanwege onzekerheid over hun baan. Dit zal leiden tot lagere verkochte aantallen en huizenprijzen, aldus het FD.

Hoe hard dat gaat, hangt af van hoe lang het virus de Nederlandse samenleving lamlegt. Volgens Johan Conijn, emeritus hoogleraar woningmarkt, gaan mensen in de afwachtende stand. “Verkopers proberen altijd nog enige tijd vast te houden aan een bepaalde prijs. Pas als het tot ze doordringt dat ze hun huizen niet meer verkocht krijgen, gaan de prijzen omlaag”. Conijn ziet echter ook belangrijke verschillen met de financiële crisis. Het woningtekort is nu groter dan toen. En de schuld per woning is kleiner, omdat er geen tophypotheken meer zijn. Jeroen Oversteegen van de Hypotheekbond constateert dat het overbieden al afneemt, onder andere omdat beleggers al minder actief zijn op de woningmarkt.

Terughoudendheid, maar huizenmarkt valt nog niet stil

De terughoudendheid op de Nederlandse woningmarkt wordt na onderzoek ook door woningsite Funda gesignaleerd. Van de aspirant kopers is 36 procent minder gemotiveerd om de markt op te gaan, bij verkopers ligt dat percentage op 24 procent. Doorstromers zijn het minst gemotiveerd: 46 procent, aldus Quintin Schevernels, CEO van Funda op Vastgoedjournaal.

Een deel van de ondervraagden geeft als reden aan niet te weten wat de impact van het coronavirus op de woningmarkt zal zijn. Een behoorlijke groep past de plannen nog niet aan om dat zij al in het aankoop- en verkoopproces zitten. Ook worden de ontwikkelingen als een kans gezien. Vanwege de overspannen markt verwacht men geen impact op de woningmarkt. Schevernels: “De markt valt vooralsnog zeker niet stil, bezichtigingen blijven doorgaan en diverse makelaars anticiperen op de situatie door bezichtigingen bijvoorbeeld virtueel te laten verlopen.”

Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEB) blijkt dat op dit moment driekwart van de huiseigenaren verwacht dat de nadelige effecten voor de woningmarkt van tijdelijke aard zijn. Bijna de helft denkt dat gevolgen tussen de twee en zes maanden aanhouden en een derde verwacht dat de coronacrisis langer dan zes maanden gaat duren.

Recordaantal hypotheekaanvragen, hypotheekrente stijgt licht

In de eerste week van de coronacrisis (16 t/m 22 maart) is met 15.000 een recordaantal hypotheekaanvragen genoteerd, aldus De Hypotheekshop. Dit is tegen de verwachting in. De berichtgeving over het verhogen van de hypotheekrente, leidde tot een groei van 52 procent van het aantal aanvragen voor het oversluiten van de hypotheek in vergelijking met de week ervoor. Ook starters en doorstromers lieten een forse toename zien met respectievelijk 36 procent en 44 procent hypotheekaanvragen. De afgelopen week hebben een aantal geldverstrekkers de hypotheekrente verhoogd.

Volgens Hypotheek Rentetarieven volgen zij daarmee de kapitaalmarktrente die is gestegen als gevolg van de coronacrisis. De risico’s van leningen zijn groter geworden omdat bedrijven moeite krijgen om aan hun verplichtingen te voldoen en banken rekening houden met kredietverliezen. Het is nog te vroeg om van een definitieve trendbreuk te spreken. De Europese Centrale Bank pompt met een uitbreiding van het opkoopprogramma extra geld in de economie. Het is de vraag of dit voldoende is om de rente te blijven drukken.

Even geen huisuitzettingen meer

Als huurders door de corona-uitbraak in de problemen komen, bieden woningcorporaties en diverse particuliere verhuurders regelingen aan. Er worden geen mensen op straat gezet. Woningcorporaties krijgen veel vragen van huurders die het financieel lastig hebben door de corona-uitbraak. Denk aan oproepkrachten, zzp’ers, werknemers met een nul-urencontract en ondernemers die allemaal zonder werk zitten – omdat het restaurant of de winkel waarin ze werkten dicht is, of omdat er geen opdrachten meer binnenkomen. Er worden betalingsregelingen aangeboden en huisuitzettingen zijn opgeschort, meldt het Parool.

Egbert de Vries van AFWC, de koepel van Amsterdamse corporaties: “Uiteindelijk zullen de sociale huurders de achterstanden moeten wegwerken, van kwijtschelding is geen sprake. Ze kunnen hierbij budgethulp krijgen.” Ook diverse particuliere verhuurders zijn bereid om afspraken te maken met huurders die krap zitten. Vastgoedbelang, de vereniging van particuliere vastgoedbeleggers, staat open voor gesprekken met huurders.

Dit is een samengesteld artikel op basis van meerdere bronnen. 

 

Bron: CBS | FD | Hypotheekshop | Hypotheek Rentetarieven | Parool | VastgoedJournaalVEH


Gerelateerde artikelen