Gevolgen corona voor de woningmarkt: te vroeg om conclusies te trekken

Koop- en huurwoningen in Nederland

De laatste jaren zijn de huizenprijzen flink gestegen, soms met meer dan 10% per jaar. Met name in de Randstad is overbieden de normaalste zaak van de wereld. Blijft dat zo? De economie krijgt een flinke dreun van het coronavirus, maar voor de woningmarkt blijft een aantal zaken onveranderd.

Schaarste woningmarkt

De rente blijft voorlopig nog laag en dat betekent dat kopers goedkoop geld kunnen lenen. Ook de schaarste op de woningmarkt houdt aan. De vele mensen die een woning zoeken, zijn niet ineens allemaal van gedachten veranderd.

Blijft het rondwaren van het coronavirus beperkt tot een aantal weken, dan is er een tijdelijk effect dat kopers en verkopers minder interesse hebben. “Dit tijdelijke effect kan ertoe leiden dat overbieden minder noodzakelijk wordt, of zelfs overbodig. Dat zorgt voor minder opwaartse prijsdruk”, aldus woningmarkteconoom Nic Vrieselaar van de Rabobank. Ook directeur Mark de Rijke van de Hypotheekshop verwacht bij een tijdelijk effect geen grote verschuivingen op de woningmarkt. “Daarvoor is de vraag nog altijd vele malen groter dan het aanbod”.

Huizenprijzen stijgen minder hard

Vooralsnog is de voorzichtige conclusie dat huizenprijzen wellicht iets zullen normaliseren en minder hard stijgen. Het is nog te vroeg om er vanuit te gaan dat prijzen zullen gaan dalen. “Voor dit jaar hielden we rekening met een prijsstijging van tussen de 5 en 6 procent”, zegt Nic Vrieselaar. “Dan is het nog een lange weg naar -2 procent”, aldus de woningmarkteconoom. “Bovendien, een stijging van zo’n 2 of 3 procent, in vergelijking met vorig jaar zou best eens goed kunnen zijn, voor de markt. Huizen staan dan niet onder water, dus bezitters hebben niets te vrezen en kopers krijgen wat meer kansen.” (RTLZ)

Nog geen stagnatie hypotheekaanvragen

Volgens Marc Hagedoorn van De Hypotheekshop zijn er nog geen signalen dat geldverstrekkers nu sneller een streep zetten door hypotheekaanvragen. In een artikel op Vastgoedmarkt geeft hij aan dat de aanvragen vooralsnog gewoon doorlopen en dat geldverstrekkers juist meedenken, door bijvoorbeeld identificatie op afstand. Ook van een coronavoorbehoud wil hij nog niet spreken.

Effect woningbouw nog niet duidelijk

Ook de woningbouw twijfelt over de gevolgen van de coronacrisis. Richard Massar, woordvoerder van Bouwend Nederland geeft aan dat bouwbedrijven veel vragen hebben. “We moeten vaak erkennen dat we geen passend antwoord hebben.” Bedrijven zullen met lokale GGD’s afspraken moeten maken als er bouwprojecten zijn waarbij veel mensen met elkaar samenwerken. Veel buitenlandse medewerkers gaan naar huis, dit kan vooralsnog nog worden opgevangen met ander personeel en leidt vooralsnog niet tot het stilleggen van bouwprojecten. (AD)

Dit is een samengesteld artikel op basis van meerdere bronnen. 

 

Bron: AD | RTLZ | Vastgoedmarkt


Gerelateerde artikelen