Maken beleggers woningmarkt pas op de plaats?

Huurwoningen in Nederland

Volgens de NVM neemt de druk op de woningmarkt af en dat biedt starters op de woningmarkt kansen. Er zijn tijdens de intelligente lockdown 3 procent meer woningen te koop gezet dan een jaar geleden. Volgens NVM voorzitter Onno Hoes merken makelaars dat de markt gezonder en stabieler wordt, zo valt lezen via AMweb en AD.

Het lijkt erop dat beleggers een pas op de plaats maken vanwege diverse maatregelen die boven de markt hangen, zoals het beperken van AirBnB en het invoeren van zelfbewoningsverplichting. Door de hoge prijsniveaus is de markt in Amsterdam inmiddels ruimer dan in bijvoorbeeld Groningen. De verkoop van woningen in Amsterdam en Den Haag daalde met 10 procent, in Rotterdam werden 5 procent minder woningen verkocht. Utrecht daarentegen telt gemiddeld per week een stijging van ruim 10 procent meer verkopen dan vlak voor de crisis. Ook zijn er regionale verschillen. Aan de noordkant van Limburg, regio Bergen op Zoom en Zeeuws-Vlaanderen daalde het aantal verkochte woningen met meer dan 25 procent. In de regio Lelystad is het aantal transacties met bijna een kwart gedaald. In zuidwest Friesland, zuidoost Drenthe en Haarlemmermeer nam de verkoop juist met 25 procent toe.

Welke impact deze crisis heeft op het gedrag van doorstromers op de woningmarkt moet nog blijken. Vastgoedmarkt schrijft dat het gedrag van doorstromers veel invloed heeft op de woningmarkt. Tijdens de crisis in 2008 veranderde de verkoopstrategie en werd de woningmarkt een kopersmarkt. Het aantal mensen dat eerst de eigen woning wilde verkopen steeg namelijk tot 80 procent, waardoor het aantal verkooptransacties significant terugliep.

Beperkte impact hypotheekrente door corona

Door de onzekerheid op de financiële markten zal de hypotheekrente voorlopig verder stijgen. Banken vragen nu weer een hogere rente als ze geld uitlenen aan bedrijven of gezinnen om het verhoogde risico te compenseren dat zij door de crisis lopen. Dat meldt De Hypotheker via RTL Nieuws. Het gaat vooralsnog om een lichte stijging van de hypotheekrente.  Bij een gemiddelde hypotheeklening met een 20-jaars rentevaste periode steeg de rente tussen medio maart en begin mei bijvoorbeeld van 1,97 naar 2,20 procent.

“Doordat de hypotheekrente zeer laag was vóórdat de pandemie uitbrak, is de impact van de crisis op de renteontwikkelingen vooralsnog klein”, zegt commercieel directeur Menno Luiten van De Hypotheker. “Maar als de crisis voortduurt kan dit veranderen.” Het AD meldt dat de hypotheekrente sinds de coronacrisis gemiddeld met ongeveer 0,2 procent is gestegen. Economen denken dat hierdoor veel mensen nu hun slag willen slaan.

107 gemeenten te duur voor starters op de woningmarkt

In gemiddeld driekwart van de Nederlandse gemeenten liggen de huizenprijzen op een dusdanig niveau dat starters op de woningmarkt geen huis kunnen kopen, meldt Vastgoedjournaal. Alleenstaande starters met een modaal inkomen van € 36.000 en € 20.000 eigen geld kunnen niet terecht in 107 van de 355 gemeenten. In de provincie Utrecht liggen de beperkingen voor hen het hoogst. Het blijkt dat een gemiddelde woning in 22 van de 26 Utrechtse gemeenten buiten bereik van starters met een modaal inkomen ligt. Omdat bij het kopen van een huis kosten koper (overdrachtsbelasting, notaris en taxatie) van eigen middelen moet worden betaald, is het noodzakelijk eigen geld te hebben. Het gaat vaak om serieuze bedragen.

Nu de coronacrisis voor financiële onzekerheid zorgt merken de hypotheekadviseurs van Independer dat in gesprekken met klanten. “Klanten zijn natuurlijk altijd bewust bezig met hun eigen geld, maar de laatste weken krijgen we veel meer vragen om mee te denken over hoe de eigengeldinvestering zo laag mogelijk te houden,” zegt Marga Lankreijer-Kos, hypotheekmanager bij Independer. Ze voegt toe: “Op deze manier bouwen ze ook een buffer op, wat toch best verstandig is in deze tijd. Veel geldverstrekkers vragen ook specifiek naar zo’n buffer.‘

Aanbod huurwoningen vrije sector neemt toe

Door de coronacrisis is het aanbod van huurwoningen in Nederland de afgelopen maand met 15,7 procent gestegen ten opzichte van dezelfde maand in 2019. Toen daalde het aanbod 2 procent in vergelijking met het jaar ervoor. Dit meldt NOS op basis van cijfers van woningplatform Pararius. De stijging komt omdat langetermijncontracten zijn afgelopen en kenniswerkers en expats lopende huurovereenkomsten tussentijds opzeggen. Daarnaast is de toeristische sector grotendeels stilgevallen.

“Dit kan tot gevolg hebben dat verhuurders van short stay nu zijn aangewezen op de langetermijnverhuur om hun leegstand te beperken”, aldus een woordvoerder van Pararius. Dit valt onder meer terug te zien in het aanbod van gemeubileerde woningen. Pararius verwacht dat de vrijgekomen huurwoningen in de vrije sector minder makkelijk worden verhuurd, omdat door de coronacrisis banen voor kenniswerkers niet worden ingevuld. Of het gestegen huuraanbod een blijvend effect op de verhuurmarkt zal hebben, valt niet te zeggen. Het platform verwacht dat na de coronacrisis “de beweging weer zal afnemen” en vrijgekomen woningen opnieuw als short stay zullen worden verhuurd.

Dit is een samengesteld artikel op basis van meerdere bronnen.

 

Bron: AD | AMweb | NOS | RTL Nieuws | VastgoedJournaalVastgoedmarkt


Gerelateerde artikelen