Sale & Leaseback: niet alleen voor 65-plussers

Beleggen in woningen

In de laatste 10 jaar is de prijs van een gemiddelde tussenwoning met ruim 26% gestegen. Bezit u een woning al meer dan 30 jaar, dan is er in die periode behoorlijk wat overwaarde gecreëerd.

Met name mensen die begin jaren negentig een woning kochten zijn spekkoper. Maar ook mensen die op het dieptepunt van de huizencrisis in 2013 een woning kochten, hebben een virtuele winst van gemiddeld  97.000 euro gemaakt. Dat blijkt uit cijfers in een artikel van RTLZ.

Eigen haard is goud waard

Nadeel is dat het vermogen dat wordt opgebouwd vastzit in stenen. Een manier om dat geld vrij te krijgen is het verkopen van uw woning. Maar niet iedereen zit daarop te wachten. Verhuizen kost veel geld en na vele jaren is uw woning precies hét paleis waar u van droomde. Bovendien: wat krijgt u er voor terug?

Sale & Leaseback

Als huiseigenaar is er de mogelijkheid om je woning te verkopen om deze vervolgens terug te huren. Deze constructie heet Sale & Leaseback en is inmiddels geen nieuw fenomeen meer. Pensionado’s verkopen hun woning aan een partij en huren het vervolgens weer terug. Er wordt gemiddeld 80% van de woningwaarde uitgekeerd.

Bekijk de gemiddelde koopsoop per woningtype van het Kadaster

Verschillende varianten

Binnen Sale & Leaseback zijn er verschillende varianten. Zo krijgen mensen bij Behouden Huis niet het gehele bedrag uitgekeerd, maar ontvangen tot hun honderdste verjaardag een maandelijkse uitkering als aanvulling op hun inkomen. Na het overlijden wordt het huis van de organisatie.

Wilt u eerder gebruik maken van deze oplossing, dan kunt u vanaf uw 55ste terecht bij de start-up Feelix. Daarbij verkoopt u de woning voor 80% van de waarde en betaalt u vervolgens maandelijks een gebruiksvergoeding. De verkoper behoudt in dit geval het recht op de waardevermeerdering. Wenst u een nieuwe badkamer of keuken zonder extra geld te lenen? Huisdeal biedt de mogelijkheid om ook dit mee te nemen in de Sale & Leaseback-deal. Groot onderhoud of een verbouwing worden dan deels verrekend in de aankoopprijs.

Meer weten over beleggen in woningen?
Ontdek waar uw kansen liggen en kijk op annexum.nl/beleggeninwoningen

Optie voor zzp’ers en ondernemers

De Sale & Leaseback-optie kan voor meer partijen een gunstige deal zijn. Een grote meerderheid van de zzp’ers (88%) beschikt over een koopwoning. Sinds de uitbraak van corona in maart bleek dat een groot deel van deze groep een te lage financiële buffer had. In 2019 gaf 20% van de zzp’ers aan dat zij het niet langer dan 3 maanden konden uithouden als zij geen inkomen meer hadden. En 60% gaf aan dat zij het geen jaar konden volhouden.

Ondanks de steunmaatregelen van de overheid is de verwachting is dat dit jaar 4.500 bedrijven failliet gaan. In 2021 wordt een grote faillissementsgolf verwacht en wordt rekening gehouden met tussen de 6.500 en 10.000 bedrijven die failliet kunnen gaan.

Sale & Leaseback zorgt ervoor dat deze ondernemers direct hun overwaarde kunnen cashen, eventuele schulden kunnen afbetalen, niet hoeven te verhuizen en waar mogelijk een doorstart kunnen maken met hun bedrijf.

Dit is een samengesteld artikel op basis van meerdere bronnen.


Gerelateerde artikelen