7 Redenen waarom beleggen in woningfondsen zo interessant is

Beleggen in huurwoningen

Beleggen in vastgoed kan op verschillende manieren. Dit geldt voor alle soorten vastgoed, dus ook voor woningvastgoed. Het is mogelijk om direct te investeren en indirect te investeren. Direct investeren betekent dat u zelf een vastgoedobject koopt en dit vervolgens exploiteert. Indirect investeren betekent de deelname in een vastgoedfonds dat objecten bezit en exploiteert. Beide manieren van investeren kennen andere kansen en risico’s. Daarnaast is het tijdsbeslag en het vereiste kennisniveau voor beide opties anders. Maar waarom kiest men voor een woningfonds? Voor u zetten wij 7 voordelen op een rijtje:

1. Kennis van de fondsbeheerder

Een belangrijk voordeel is dat er bij indirect beleggen minder deskundigheid van de belegger nodig is. Fondsbeheerders zijn professionele partijen met veel kennis van vastgoed. Bij solide fondsen zijn zaken als de beleggingsstrategie, de marktbenadering, technisch onderhoud en alle andere beheerszaken goed uitbesteed aan specialisten. Dit betekent dat je er als belegger niet dagelijks mee bezig hoeft te zijn.

2. Flexibiliteit

Met een directe investering belegt u meestal in één of enkele panden. Daarmee is het lastiger om het zomaar weer van de hand te doen. U zit namelijk langer vast aan een vastgoedobject, omdat u enkele tienduizenden euro’s hebt geïnvesteerd. Natuurlijk bent u vrij op elk moment te verkopen, maar snel wisselen in vastgoed is vaak financieel niet aantrekkelijk vanwege bijkomende kosten als overdrachtsbelasting.

Een indirecte investering in vastgoed is flexibeler dan een directe investering. Als vastgoedbelegger kunt u inspringen op nieuwe marktontwikkelingen en trends, door bijvoorbeeld participaties in verschillende fondsen aan te kopen of te verkopen.

3. Beheer

Direct investeren in een vastgoedobject vraagt aanzienlijke inspanning, betrokkenheid en kennis. Huurders komen en gaan, contracten en administratie moeten worden bijgehouden. Actuele kennis over wijzigingen in het woonbeleid van de overheid is belangrijk.

Wanneer je participeert in een vastgoedfonds worden de objecten beheert door professionele beheerpartijen. Naast dat u er als belegger zelf geen omkijken meer naar hebt, is het beheer vaak ook efficiënter. Vastgoedfondsen en hun professionele beheerapparaat hebben veel objecten onder handen; dat vergroot de kans op efficiëntie en de winst van scherpe onderhandeling op de kosten van schoonmaak en onderhoudswerkzaamheden. Zo nemen de beheerpartijen van het vastgoedfonds u werk uit handen en scheppen zij een zekere afstand tussen u en de huurders van het vastgoedfonds waar u in deelneemt.

4. (Risico) spreiding

Bij direct investeren is het moeilijker om spreiding tot stand te brengen. Bij de meeste investeringen gaat het om de koop van een of enkele panden. Spreiden is in geval van een indirecte investering eenvoudiger. Een vastgoedfonds investeert in diverse en verscheidene soorten vastgoed. Men kan bijvoorbeeld participeren in vastgoedfondsen die investeren in Europa en Amerika, of fondsen aanschaffen die objecten verspreid over heel Nederland exploiteren. Ook kunt u spreiden over deelmarkten van woning¬vastgoed, zoals starters en senioren.

Meer weten over beleggen in woningen?
Ontdek waar uw kansen liggen en kijk op annexum.nl/beleggeninwoningen

5. Lager instapbedrag

Een ander voordeel van participeren in een vastgoedfonds is dat u met relatief weinig geld kunt beginnen. Waar u bij een directe aankoop van een vastgoedobject zeker 4 tot 6% eigen geld nodig hebt om het object te kunnen kopen, kunt u bij een vastgoedfonds voor een lager bedrag instappen.

6. Profiteren van het hefboomeffect

Bij een solide investering – als de netto inkomsten hoger zijn dan de rentelasten en als er goede onderpanden zijn – kan er geld (vreemd vermogen) worden bijgeleend. Hiermee kan het hefboomeffect (in het Engels ‘leverage’ genoemd) worden bereikt. Het hefboomeffect wordt gebruikt bij zowel direct als indirect beleggen in woningvastgoed.

In het geval van een directe investering is het mogelijk om een deel van het benodigde vermogen te lenen bij de bank. Er zijn diverse banken die hypotheken voor beleggingsobjecten verstrekken. Wanneer de rente op de financiering lager is dan het rendement op uw investeringen, kan dit een interessant hefboomeffect hebben. Bij indirecte investeringen voeren vastgoedfondsen dezelfde tactiek uit. De aankopen worden dan gefinancierd met een combinatie van de inleg van beleggers en vreemd vermogen.

7. Voor woningen is altijd belangstelling

Als laatste voordeel is het belangrijk om u te realiseren dat er voor woningen altijd belangstelling zal blijven. In 2020 waren er zo’n 331.000 woningen te weinig, en dat tekort zal de komende jaren verder oplopen tot 419.000 in 2025. Iedereen wenst immers een dak boven zijn hoofd, of dit nu een woning, appartement of een vakantiehuisje is. Iedereen wil ergens kunnen wonen. Als participant in een vastgoedfonds speelt u precies in op deze behoefte. U hoeft namelijk niet bang te zijn dat er morgen geen vastgoed meer gebruikt zal worden.

 


Gerelateerde artikelen