Blog | Leegstaande winkels zijn ideale kantoren

Winkelstraat in Nederland

De leegstand in de Nederlandse winkelstraten nam in 2019 flink toe. Meer dan 2.700 winkels sloten de deuren. Het is een veilige aanname dat dit aantal in 2020 zal oplopen als gevolg van de coronacrisis en de leegstand in Nederlandse winkelstraten daarmee verder toeneemt.

Een pijnlijk beeld, zeker voor de betrokken ondernemers die de deuren moeten sluiten. Maar nu bedrijven kritisch kijken naar de functie van hun (hoofd)kantoor en locatie-onafhankelijk werken een vlucht neemt, ontstaat er wat mij betreft ook een kans. We zouden dit moment moeten aangrijpen om kleinschalige kantoren in leegstaande winkels te openen waar werknemers dicht bij huis op een professionele en veilige manier kunnen werken.

Kritische blik op kantoorfunctie

Cor van Zadelhoff noemde thuiswerken deze week ‘waanzin’ terwijl Twitter in mei juist aangekondigde dat hun werknemers nooit meer naar kantoor hoeven als ze dat niet willen. Kortom, ook 15 jaar na de introductie van ‘het nieuwe werken’ is er geen consensus over de ideale indeling van werk en kantoor. En die zal er ook niet komen. Feit is wel dat veel bedrijven de afgelopen maanden gedwongen zijn om locatie-onafhankelijk te werken en daarom nu kritisch kijken naar de functie van hun kantoor. Iedereen is ervan overtuigd dat het belangrijk is om mensen te blijven ontmoeten, dus het kantoor zal altijd blijven bestaan. Maar bedrijven en werknemers hebben ook gezien dat er efficiënter gewerkt kan worden en er veel onnodige gereisd wordt. Nu wordt er vooral gediscussieerd over de voor- en nadelen van thuiswerken ten opzichte van op kantoor. Wat mij betreft ligt de oplossing echter ergens anders. We hebben het over het ter beschikking stellen van professionele werkplekken dichtbij de werknemer om onnodige reistijd, CO2-uitstoot, stress en kantoorkosten te voorkomen.

Professionaliteit en veiligheid weer prioriteit

De afgelopen weken worden we bij Annexum regelmatig benaderd om leegstaande winkels om te bouwen tot kantoorruimte. Met ons flexibele kantoorconcept FlexOffiZ kunnen we eenvoudig volledig ingerichte werkplekken met aanvullende services aanbieden aan ondernemers, starters, zzp-ers, maar ook grotere organisaties. Een relatief eenvoudige ingreep waarmee we meerdere vliegen in een klap slaan. De leegstand in winkelstraten is al jarenlang een doorn in het oog van de gemeente, bewoners en nabijgelegen winkels.

Werkplekken creëren in de winkelstraat helpt niet alleen de werknemer die nu wellicht op de fiets naar een goede werkplek kan, maar de hele winkelstraat profiteert mee. Werknemers kopen een koffie, gaan lunchen en nemen ondertussen een cadeautje mee voor een verjaardag ’s avonds. En er wordt nog een probleem opgelost. Nu is het nog charmant als er een hond door een Zoom-call blaft of een kind op schoot kruipt, maar een betalende klant zal dat straks niet meer waarderen. Waarschijnlijk nog belangrijker dan professionaliteit is de veiligheid van datacommunicatie.

Bedrijven die met gevoelige informatie werken, zoals advocaten en notarissen, ontlenen hun bestaansrecht aan discreet omgaan met data. Vanaf een zolderkamer met een slecht beveiligde internetverbinding belangrijke documenten bewerken en versturen is simpelweg niet goed genoeg voor een hele hoop organisaties. Thuiswerken was geen waanzin, maar een professionele werkomgeving met goed internet, gezonde werkplekken en goede beveiliging wordt wel weer een must. Waarom zouden we die plekken niet dichtbij de mensen creëren en tegelijkertijd de winkelstraat van de leegstand verlossen?

Huib Boissevain | AnnexumHuib Boissevain is oprichter en CEO van Annexum, waarmee hij sinds 2000 particuliere- en institutionele beleggers de mogelijkheid biedt om te beleggen in vastgoed. Eerder bekleedde Boissevain diverse leidinggevende functies in de financiële wereld, bij onder meer Van der Moolen, Zurich, Rabo Securities en VastNed. Vanuit die ervaring ontstond zijn enthousiasme voor productontwikkeling en innovatie op het gebied van vastgoedbeleggingen.


Gerelateerde artikelen