Adviseur CBRE: aantal vastgoedtransacties in Nederland daalt fors door corona

Kantoren in Rotterdam

Het aantal vastgoedtransacties in Nederland neemt flink af als gevolg van de coronacrisis. Vooral in hotels en winkels is veel minder interesse. Bij logistiek en woningen lopen de verkopen nog redelijk door, maar ook daar wordt dit jaar een aanzienlijke daling in het transactievolume verwacht.

Dat blijkt uit een bijgestelde prognose voor 2020 van vastgoedadviseur CBRE. Vorig jaar investeerden beleggers nog een recordbedrag van €20,8 mrd in vastgoed in Nederland. Voor 2020 werd aanvankelijk een soortgelijk eindbedrag verwacht, maar sinds de uitbraak van het coronavirus is die outlook naar de prullenbak verwezen.

Hotels hardst geraakt

CBRE waagt zich nu aan een nieuwe voorspelling: de totale investeringen zullen dit jaar door corona ongeveer 30% lager uitkomen, op €15 mrd. Er zit echter wel grote verschillen tussen de vastgoedsectoren, stellen Erik Langens en Bart Verhelst van CBRE in een toelichtend gesprek.

Het vastgoed dat het hardst geraakt wordt zijn volgens hen hotels. Waar beleggers de afgelopen jaren zo’n €2 mrd in Nederlandse hotels staken, verwachten ze dat dit dit jaar tot zo’n 75% lager uitkomt, op ongeveer €500 mln tot €750 mln. ‘Mochten er gedwongen verkopen gaan plaatsvinden, dan zal dat waarschijnlijk het eerst in de hotelsector zijn’, zegt Langens.

‘’Mochten er gedwongen verkopen gaan plaatsvinden, dan zal dat waarschijnlijk het eerst in de hotelsector zijn’’
Erik Langens, directeur bij CBRE

De reden dat hotels zo uit de gratie zijn, is omdat de crisis daar volgens Langens voorlopig nog wel even gaat duren. Vakantiehotels gaan waarschijnlijk als eerste weer open en daar zal de klap mogelijk nog meevallen. ‘Maar voordat het internationale zakenverkeer weer op gang komt en er weer grote congressen worden gehouden zijn we zo één of meerdere jaren verder’, zegt Langens.

Winkels niet meer in trek

Ook het winkelvastgoed heeft het zwaar. CBRE verwacht daar een daling van ongeveer 45% ten opzichte van vorig jaar, naar zo’n €1 mrd à €1,2 mrd. Dat CBRE ondanks de lege winkelstraten na corona toch nog zoveel winkeltransacties verwacht dit jaar, komt vooral doordat het jaar sterk was begonnen. Na de eerste drie maanden stond er al op €600 mln op de teller.

In april zakten de beleggingen in winkels volgens CBRE echter helemaal in, naar zo’n €35 mln. Voor zover beleggers al interesse hebben in winkels is dit vooral in supermarkten en kleine wijkcentra, stelt Langens.

Kantoren op b-locaties

Bij kantoren zijn na het uitbreken van de crisis transacties gesneuveld. Voor de kantoren op a-locaties, oftewel ‘de veiligere beleggingen’, beginnen beleggers inmiddels wel weer interesse te tonen, aldus CBRE. ‘We verwachten dat de markt in de tweede helft van het jaar zal herstellen’, zegt Verhelst.

Voor kantoren op minder goede locaties gaat het herstel langer duren, verwacht Verhelst. ‘Dat is meer het terrein van private equity en die willen vaak grotere kortingen dan kantooreigenaren geven.’ In totaal verwacht CBRE dat er dit jaar voor ongeveer 30% minder aan kantoren verhandeld zal worden dan in 2019.

Behapbare woningtransacties

Voor woningen en logistiek vastgoed voorziet de adviseur dit jaar ook een daling van zo’n 30%, maar de vooruitzichten zijn goed. ‘Het woningtekort lijkt alleen maar verder toe te nemen. Alle woningprojecten die al voor corona liepen zijn gewoon verkocht, en ook bij nieuwe projecten wordt enthousiast gereageerd’, stelt Verhelst.

‘’We verwachten dit jaar geen hele grote woningdeals. Je start toch eerst weer op met kleinere, meer behapbare transacties’’
Bart Verhelst, directeur bij CBRE

Dat er naar verwachting toch een dip optreedt in 2020 komt doordat er mede door corona voorlopig geen hele grote woningtransacties in de markt worden verwacht. Verhelst: ‘Je start toch eerst weer op met kleinere, meer behapbare transacties.’ Bij logistiek wordt vooral een dip verwacht doordat er weinig nieuwbouw is en daardoor weinig aanbod.

 

Bron: FD


Gerelateerde artikelen