Europese huurprijzen blijven dalen terwijl coronacrisis aanhoudt

Woningmarkt in Rotterdam

Uit het HousingAnywhere International Rent Index-rapport voor Q2 2020 blijkt dat de huurprijzen in Q2 zijn gedaald voor bijna alle Europese steden die zijn opgenomen in de Rent Index. Voor Nederland specifiek ziet HousingAnywhere de huurprijzen in Amsterdam afvlakken, terwijl ze in Rotterdam juist stijgen. Nederlandse steden zitten nog steeds in de plus vergeleken met vorig jaar maar de neerwaartse trend zet door.

De huren van eenpersoonskamers zijn het meest gedaald in vergelijking met vorig jaar, terwijl de huren van appartementen en studio’s minder werden beïnvloed. Dit is een gevolg van de sterke lokale markten: hoewel de vraag naar deze accommodaties aanzienlijk is afgenomen onder expats en jonge internationale professionals, blijft de vraag hoog onder de lokale inwoners van de grotere Europese steden. Er blijven meer eenpersoonskamers leegstaan omdat er minder vraag is naar deze accommodaties op internationale markten.

Steden die minder te lijden hadden onder de Covid-19-crisis, in landen die medio juni hun grenzen konden heropenen, vertonen kleinere huurprijs verlagingen. Hoewel de impact op de huren evident is, verschillen de effecten per stad. Londen blijft de duurste stad om te huren in Europa.

Bekijk de volledige rapportage ‘HousingAnywhere Internationale Huur Index-rapport Q2 2020’

Meer waar voor je geld

Doordat mensen (deels) vanuit huis moeten werken en studeren, is er een grotere vraag naar kwalitatief betere woonruimte, buitenruimte en groen. Huurders zoeken appartementen en studio’s met veel ruimte, inclusief tuinen en balkons. Huurders wisselen ook meer van locatie en zoeken naar een upgrade van hun huidige woning. Ook accommodaties die een aparte studie- of werkruimte bieden, of die deze faciliteiten nabij de accommodaties bieden, zijn zeer gewild.

HousingAnywhere Internationale Huur Index

Van korte naar middellange termijn

Een trend die al zichtbaar was in het eerste kwartaal van 2020 zet door: steeds meer verhuurders maken de overstap van korte termijn verhuur naar middellange termijn verhuur. Ook verhuurders die hun portefeuille diversifiëren, is een trend die doorzet en voor het eerst zichtbaar was in het eerste kwartaal.

“We zien momenteel een ‘huurdersmarkt’, waar het aanbod groter is dan de vraag,” zegt Djordy Seelmann, CEO van HousingAnywhere. “Of de vraag zich zal herstellen, hangt af van wanneer en in welke mate de internationale mobiliteit herstelt. Een dreigende tweede golf zorgt voor een turbulente internationale verhuurmarkt. De verwachting is dat het aantal internationale studenten het komende academiejaar zal dalen, maar onderwijsinstellingen verwachten dat de aantallen in januari 2021 zelfs boven het oude niveau te komen.”

Hoewel de huurmarkt verschuift richting huurders, hebben veel belangrijke universiteitssteden nog steeds een tekort aan woningen. Met de gemengde aanpak die universiteiten voor september hebben aangekondigd en het hoge aantal inschrijvingen dat Europese universiteiten in januari 2021 verwachten, valt nog te bezien hoe lang de dalende trend in huurprijzen zal doorzetten.

HousingAnywhere Rent Index

Rotterdam

In de top 5 van grootste huurstijgingen ten opzichte van Q2 2019 staat op nummer 4 Rotterdam. De gemiddelde huurprijzen voor eenkamerappartementen in de Maasstad zijn stegen met 1,2% naar EUR 1.302 per maand. Huurprijzen voor studio’s stegen met 2,4% tot EUR 803 en de prijzen voor eenpersoonskamers stegen met 2,2% naar gemiddeld EUR 559 per maand. Dit is de tweede keer dat Rotterdam op de lijst van steden staat met de grootste stijgingen van de huurprijzen. Het tempo waarin de prijzen stijgen is echter sinds het derde kwartaal van 2019 aan het vertragen.

 

Bron: VastgoedJournaal


Gerelateerde artikelen