Forse stijging aantal startersleningen

Woning voor starters

Starters ruiken tijdens de coronacrisis hun kans op de woningmarkt. Dat blijkt uit een forse stijging van het aantal aanvragen voor de Starterslening, waarmee een deel van het eerste koophuis kan worden gefinancierd. In juni van dit jaar lag het aantal aanvragen ruim 20 procent hoger, dan in dezelfde maand in 2019.

Dat blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. Liesbeth Rooijmans van dat fonds ziet een beweging bij gemeenten om de starterslening weer beschikbaar te stellen, hun budget te verruimen of de maximale koopgrens te verhogen naar de NHG-norm. Hierdoor komen meer starters in aanmerking voor een starterslening. De gemeenten bepalen de maximale koopprijs bij een starterslening, waarbij de NHG de maximale koopgrens bepaalt.

Beluister ook diverse audiofragmenten op BNR Radio

Starters die een Starterslening aanvragen zijn daadwerkelijk bezig met het kopen van een huis. Helaas blijven het aanbod en de toegankelijkheid van de lening nog achter, zegt Rooijmans: het gaat om lokale of provinciale regelingen. Op dit moment is deze in 241 van de 355 Nederlandse gemeenten beschikbaar. Steden als Maastricht en Tilburg zijn onlangs weer begonnen met het aanbieden van de Starterslening, dus mogelijk komt er nu enig schot in de zaak.

In juni pleitte de Woningbouwalliantie nog voor een ruimere beschikbaarheid van de Starterslening. In het verleden gaf het Rijk gemeenten een zetje met een Rijksbijdrage. Dat zou ook nu kunnen helpen, meent Rooijmans. Bij de vorige crisis droeg het Rijk nog 50 miljoen euro bij. Met de huidige rentestand zou je met zo’n aanvulling ten minste 20.000 starters uit de brand helpen. ‘Maar eigenlijk zouden alle gemeenten mee moeten doen’, meent Rooijmans.

 

Bron: BNR


Gerelateerde artikelen