Grote huurprijsverschillen woningen Rotterdam

Grote huurprijsverschillen woningen Rotterdam

Nieuwe huurders betaalden in de eerste helft van 2019 gemiddeld € 16,29 per vierkante meter per maand voor een vrijesectorhuurwoning in Rotterdam. Dit is bijna een euro meer dan een jaar geleden, blijkt uit cijfers van woningplatform Pararius. Op wijkniveau zijn de prijsverschillen echter vrij groot.

Huurprijs institutionele beleggers ontwikkelt zich gematigder dan die van private beleggers

Rotterdam Centrum blijft het duurst

Nieuwe huurders zijn het duurst uit in Rotterdam Centrum. Per vierkante meter betaalde een nieuwe huurder het afgelopen half jaar € 18,93 per maand, een halve euro meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Voor een vrijesectorhuurwoning van 65 vierkante meter betaal je in het centrum gemiddeld zo’n € 1.230.

Rotterdam Noord is de op één na duurste wijk van Rotterdam. Voor een even grote woning als in het centrum ben je gemiddeld € 1.077 kwijt: de vierkantemeterprijs is hier € 16,57 per maand. Een jaar geleden betaalde je ruim een euro minder, namelijk € 15,45.

Hoe kleiner de woning, hoe duurder de vierkantemeterprijs. Voor woningen tussen de 50 en 75 vierkante meter wordt in Rotterdam € 18,12 per vierkante meter per maand betaald. Een vrijesectorhuurwoning valt in Rotterdam al buiten het middenhuursegment (huurwoningen tussen de € 700 en € 1.000 per maand) vanaf 65 vierkante meter woonoppervlakte.

Pararius Regionale Huurmonitor:

  • Cijfers hebben betrekking op het aantal op Pararius.nl afgemelde woningen per half jaar
  • Cijfers hebben betrekking op vrijesectorhuurwoningen (huurprijzen vanaf € 720,42 per maand)
  • Cijfers hebben betrekking op huurwoningen die vrij kwamen voor nieuwe huurders
  • Huurprijs institutionele beleggers ontwikkelt zich gematigder dan die van private beleggers

Delfshaven en Charlois winnen aan populariteit

De grootste prijsstijgingen werden gemeten in Delfshaven en Charlois. Nieuwe huurders betaalden hier respectievelijk € 15,52 (+12%) en € 13,36 (+10%) per vierkante meter per maand.

Dat de prijzen van huurwoningen in deze wijken snel stijgen, is niet geheel onverwacht. Delfshaven wordt al jarenlang aangewezen als de volgende “place to be”. De wijk heeft een grote aantrekkingskracht op jongvolwassenen en verschillende (nieuwbouw)projecten schieten als paddenstoelen uit de grond.

“Wij zien in Delfshaven en omliggende wijken een revitalisering van kantoorgebouwen die worden getransformeerd naar luxe woonstudio’s voor met name expats en afgestudeerde HBO/WO studenten”, geeft Alfred van Dop van Dop & Dop Consultancy aan. “Deze groep heeft een ruimer woonbudget en is vaak op zoek naar een tijdelijke woonruimte voor de duur van hun werkcontract of studietraject.”

Betaalbaar

Ook Charlois, gelegen aan de rand van Rotterdam Zuid, wordt steeds populairder. Mensen die graag in Rotterdam willen wonen maar een woning in de duurdere wijken niet kunnen of willen betalen, wijken uit naar randwijken zoals Charlois. De prijzen zijn daar nog redelijk betaalbaar en Rotterdam Zuid heeft niet meer het slechte imago wat het ooit had. De gemeente investeert de komende jaren flink in het stadsdeel, onder andere op het gebied van cultuur, arbeid en onderwijs.

“Doordat beleggers de kansen in Rotterdam Zuid benutten als investering komen hier steeds meer huurwoningen”, stelt drs. Esther Dekker, vastgoed directeur van Max Property Group. “De goede verbinding naar Rotterdam Noord maakt van wijken zoals Charlois een geliefd gebied onder studenten, starters en young professionals. Ze krijgen hier meer vierkante meters voor hun geld en de voorzieningen op Rotterdam Zuid worden steeds beter.”

Charlois behoort vooralsnog tot een van goedkoopste wijken van Rotterdam, samen met de wijken Prins Alexander (€ 12,10 per vierkante meter per maand) en IJsselmonde (€ 13,99).

Huurders wenden zich tot Schiedam

Direct aan Rotterdam grenst de middelgrote stad Schiedam. Schiedam is qua huurprijs een interessant alternatief voor Rotterdam. De vierkantemeterprijs ligt ook hier bijna drie euro onder het Rotterdamse gemiddelde: nieuwe huurders betaalden € 13,38 per vierkante meter per maand.

Ten opzichte van een jaar eerder is dit echter bijna twee euro méér, een stijging van 16,4 procent. Hieraan kun je goed zien dat Schiedam wordt gezien als alternatief voor Rotterdam. Huurders die niet bereid zijn een hoog bedrag neer te leggen voor een Rotterdamse woning, wenden zich tot Schiedam. De vraag naar huurwoningen neemt hierdoor toe, en dat resulteert in een forse prijsstijging van vrijesectorhuurwoningen in Schiedam. Een stijging van ongeveer drie tot vijf procent is gemiddeld, een stijging van 16 procent is uitzonderlijk.

Capelle aan den IJssel en Vlaardingen

Ook naastgelegen steden Capelle aan den IJssel en Vlaardingen bieden een betaalbaarder alternatief. In Capelle aan den IJssel ligt de gemiddelde vierkantemeterprijs ruim drieënhalve euro onder het gemiddelde van Rotterdam: nieuwe huurders betaalden hier het afgelopen half jaar € 12,79 per vierkante meter per maand. In Vlaardingen ligt de vierkantemeterprijs iets hoger, maar nog steeds ruim onder het gemiddelde van de Havenstad: € 13,31.

Rotterdam gaat de hoogte in

Om de krapte op de woningmarkt op te lossen moet er meer gebouwd worden in Nederland, en zo ook in Rotterdam. Tot 2040 moeten er minimaal 50.000 nieuwe woningen bij komen, blijkt uit een verkenning van de Rotterdamse gemeenteraad.  Het is de bedoeling dat al deze woningen in de stad zelf worden gebouwd, Rotterdam gaat dus vooral de hoogte in. Bijbouwen is een van de weinige structurele oplossingen om de druk op de woningmarkt te verlichten. Meer woningen betekent meer kansen op het vinden van een huurwoning. Als het woningaanbod stijgt ten opzichte van de vraag zullen de prijzen vanzelf weer dalen.

Ook in Capelle aan den IJssel zal flink worden bijgebouwd. De stad is één van de gebieden die in de Woondeal Randstad-Zuid is opgenomen als ontwikkellocatie.  In de periode tot 2025 moeten hier en op nog vijf andere locaties zo’n 100.000 woningen worden bijgebouwd.

De 50.000 woningen die er in Rotterdam extra bij moeten komen, staan ongeveer gelijk aan de totale woningvoorraad van Delft.  Delft is, net als Schiedam, een middelgrote stad met een goede verbinding met Rotterdam. De vierkantemeterprijzen in de Prinsenstad liggen echter een stuk dichter bij die van Rotterdam. De gemiddelde prijs van vrijesectorhuurwoningen in Delft was in de eerste helft van 2019 € 15,93 per vierkante meter per maand. De huurprijzen zijn het hoogst in de binnenstad: daar waren nieuwe huurders het afgelopen half jaar gemiddeld € 16,31 per vierkante meter per maand kwijt.

 

Bron: VastgoedJournaal


Gerelateerde artikelen