Huizenbezitter verwacht einde prijzencircus

Koopwoningen in Nederland

Bijna twee op de drie Nederlanders verwachten de huizenbubbel binnen nu en enkel jaren knapt. Het zijn volgens hypotheekadvieswinkel De Hypotheker hoofdzakelijk starters op de kopersmarkt die zich zorgen maken over de gevolgen als de huizenprijzen niet langer stijgen maar dalen.

Maar liefst 62 procent van de Nederlanders verwacht dat een ‘huizenbubbel’, die het gevolg is van de extreem stijgende huizenprijzen, in enkele jaren weer uiteen zal spatten. Dit blijkt uit onderzoek van DirectResearch in opdracht van De Hypotheker. De coronacrisis lijkt echter vooralsnog weinig invloed te hebben op het sentiment onder huizenbezitters. Slechts 19 procent van de Nederlanders is bang dat de financiële gevolgen van de coronacrisis ook invloed zullen hebben op hun eigen woonsituatie of hypotheek.

Meer hypotheekaanvragen

In het eerste ‘coronajaar’ steeg het aantal hypotheekaanvragen met bijna 10 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Vooral huizenbezitters waren sinds het begin van de crisis actief op de woningmarkt: zo steeg het aantal oversluitingen tussen april 2020 en maart 2021 met 20 procent in vergelijking met dezelfde periode in het voorgaande jaar. Ook het aantal hypotheekaanvragen voor de verbetering van de woning is in het ‘coronajaar’ sterk gestegen: met 41 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

Lage hypotheekrente

Menno Luiten, commercieel directeur van De Hypotheker: ‘Het lijkt er dan ook op dat de enorme stijging van het aantal hypotheekaanvragen deels te verklaren is doordat veel huizenbezitters hun eigen (financiële) situatie in het onzekere ‘coronajaar’ veilig hebben gesteld, zeker toen de hypotheekrente leek te gaan stijgen. Nu zij zich voor langere tijd hebben verzekerd van een lage hypotheekrente door een oversluiting en/of hun huis hebben verbouwd, zien zij de eigen toekomst met vertrouwen tegemoet.’

Jonge huizenkopers

Als het specifiek gaat om het aantal aanvragen voor de aankoop van een woning, is de grootste stijging zichtbaar bij jonge huizenkopers tot 35 jaar (+17 procent): ruim één op de drie van de aanvragen voor de aankoop van een woning was afkomstig van deze groep. Het gemiddelde hypotheekbedrag voor deze leeftijdscategorie steeg met 11 procent en bedraagt nu 277.000 euro.

Financiële gevolgens

Door de stijgende huizenprijzen wordt het echter niet gemakkelijker voor deze groep huizenkopers, waar de urgentie het grootst is. De angst dat de financiële gevolgen van de coronacrisis invloed gaan hebben op het eigen huis of hypotheek is bij de Nederlanders tot 35 jaar dan ook groter: bijna drie op de tien (28 procent) is hier bang voor.

Hypotheek onder water

‘Veel bestaande huizenbezitters hebben op dit moment een flinke overwaarde op hun woning en maken zich niet zo druk om de financiële gevolgen van de crisis op hun woonsituatie’, aldus Luiten. ‘Echter zijn jonge huizenkopers – en bezitters best angstig over de eigen woonsituatie en hun toekomstperspectief. Voor deze groep zou het klappen van een ‘huizenbubbel’ – waar 62 procent van de Nederlanders op dit moment voor vreest – grote gevolgen kunnen hebben als hun hypotheek onder water komt te staan. De huizenmarkt wordt zo steeds minder toegankelijk voor huizenkopers, tenzij zij veel eigen geld of overwaarde hebben. Deze verontrustende ontwikkeling vraagt om een structurele en urgente aanpak.’

 

Bron: Vastgoedmarkt


Gerelateerde artikelen