Langdurige winkelleegstand: minstens 368.000 m2 om te herontwikkelen tot woningen

Lege winkelstraten in Amsterdam

De politieke partijen loeren openlijk naar het buitengebied om de woningnood op te lossen. Uit cijfers van Locatus blijkt dat er binnenstedelijk ook nog flinke winst valt te boeken door herbestemming van langdurig leegstaande winkels.

Binnenstedelijk bouwen is lastig en duur, zo stellen projectontwikkelaars als hen gevraagd wordt hoe de woningnood op te lossen. Daarbij weten ze zich gesteund door een aanzwellend koor van politici die ook menen dat het buitengebied deels opgeofferd moet worden voor meer woningen.

Kaalslag in retailland

Zeker door de kaalslag die dreigt in retailland door de coronacrisis, liggen er binnenstedelijk ook mogelijkheden om niet door nieuwbouw maar door transformatie woningen toe te voegen. Locatus, retailvastgoedonderzoeker in Nederland en België, haalde uit haar data naar voren dat er op dit moment in ons land en bij de zuiderburen 1.104 winkelpanden met minstens 500 m2 vloeroppervlakte drie jaar of langer leeg staan.

Alternatief bedenken

Gert Jan Slob, directeur Onderzoek bij Locatus. ‘De termijn van drie jaar is gehanteerd omdat het dan toch wel een keer tijd wordt om iets anders te gaan bedenken voor je winkelpand.’ In Nederland gaat het om 736 langdurig leegstaand winkels, in België identificeerde Locatus 368 dergelijke panden.

Publieke voorzieningen

Volgens Slob ligt transformatie naar woningen het meest voor de de hand. Een invulling van leegstaande winkels met horeca voorlopig zeker niet. ‘We zagen die groei voor corona al stagneren en de komende periode is het perspectief voor horeca niet rooskleurig.’ Een andere optie is invulling met andersoortige publieke voorzieningen, bijvoorbeeld medisch of maatschappelijk. ‘Die zijn vanwege de hoge huurprijzen in centra de stad uitgedreven, ik zie wel kansen voor een terugkeer van dergelijke functies. Maar de grootste mogelijkheden liggen toch vooral bij woningen.’

 

Bron: Vastgoedmarkt


Gerelateerde artikelen