Rabobank positief over vooruitzichten van de meeste vastgoeddeelmarkten

Kantoren, woningen en winkels bij de Markthal in Rotterdam

Arjen Ouwehand is als Senior Vastgoedmarktanalist werkzaam bij Rabo Real Estate Finance. Vanuit zijn rol analyseert hij de laatste trends en ontwikkelingen in de Nederlandse bouw- en vastgoedmarkt. Zo keek hij onlangs ook naar hoe de vastgoedmarkt zich voorbereidt op de uitdagingen ná corona.

De vastgoedsector komt sterk uit de coronacrisis. Huurwoningen, bedrijfsruimten en ‘essentiële’ winkels presteren uitstekend. Over kantoren, non-food winkels, horeca en leisure zijn de meningen verdeeld. Nu maken we de balans op: zo’n anderhalf jaar na het begin van de corona-uitbraak in Nederland. In deze update lees je hoe de vastgoedmarkt er voor staat, welke trends de sector in beweging brengen en wat we verwachten na de coronapandemie.

Beleggers houden ondanks corona vertrouwen in vastgoed

De coronacrisis pakt anders uit dan eerdere crisissen. De economische schade is opnieuw groot, maar ook erg ongelijk verdeeld. Sommige bedrijven profiteren van het momentum, terwijl andere bedrijven klandizie mislopen en sterk leunen op overheidssteun. In het vastgoed is er geen forse toename van de leegstand. Dankzij de overheidssteun is er een faillissementsgolf voorkomen. En daarnaast waren bedrijven door de coronacrisis minder snel geneigd om te verhuizen. Daarom verlengden zij dus vaker hun contract, maar dan wel voor een korte periode en tegen betere voorwaarden zoals een lagere huur of andere kortingen (incentives).

De vastgoedbeleggingsmarkt kende in 2017, 2018 en 2019 recordjaren. De corona-uitbraak verhinderde een nieuw record. Toch was 2020 een heel goed beleggingsjaar en 2021 lijkt dat ook te worden. Beleggers houden interesse in vastgoed. Kapitaal is ruim beschikbaar en rentes zijn nog steeds laag. Wel waren buitenlandse investeerders tijdens de crisis minder actief op de Nederlandse vastgoedmarkt (mede door beperkt internationaal reisverkeer). Maar waar ze voorheen in slechte tijden wegtrokken, zijn ze nu gebleven. Niet al het vastgoed kwam goed uit de crisis. In onzekere tijden kiezen beleggers namelijk voor zekerheid. Net als bij bedrijven zagen we daardoor ook in het vastgoed winnaars en verliezers ontstaan.

De winnaars en verliezers

Huurwoningen, bedrijfsruimten en ‘essentiële’ winkels worden gezien als grootste winnaars. Doordat het kabinet winkels zoals supermarkten, versspeciaalzaken en drogisterijen als ‘essentieel’ bestempelde, mochten deze winkels tijdens de hele coronacrisis open blijven en zagen zij hun omzet in veel gevallen stijgen. Dit in tegenstelling tot de niet-essentiële winkels.

Verliezers in de vastgoedmarkt zijn volgens het artikel de matige winkelconcepten en perifere kantoren.

 

Bron: VastgoedJournaal


Gerelateerde artikelen