Rendement op Europese huurwoningen niet eerder zo laag

Stijging spaarrente laat nog even op zich wachten

Het aanzetten van de geldpers door de Europese Centrale Bank (ECB) heeft een ongekende kapitaalstroom richting huurwoningen op gang gebracht in Europa. De gemiddelde yields op huurwoningen relatief ten opzichte van de verkoopprijzen hebben nu het laagste niveau in veertig jaar tijd bereikt, zo blijkt uit de meest recente residentiële market tracker van pan-Europees vastgoedbelegger Catella.

Thomas Beyerle, Head of Research bij Catella: “Zo’n duidelijke spread tussen de yields op huurwoningen en stijgende verkoopprijzen is nog niet eerder waargenomen in Europa sinds de hoge inflatie eind jaren ’70. Grote monetaire, economische en demografische megatrends doen hun invloed gelden op de huizenmarkten – van alle vermogenscategorieën de grootste. Toenemende urbanisatie en het tekort aan betaalbare koophuizen in steden zorgen voor een sterke vraag naar huurwoningen vanuit zowel particuliere als institutionele beleggers. Van Noorwegen tot Spanje, en van Frankrijk tot Polen zien we de ontwikkeling van woonvastgoed van dezelfde kwaliteit en met dezelfde beleggingskenmerken, waardoor er voor beleggers een pan-Europese residentiële markt ontstaat die we niet eerder gezien hebben.”

Geldstroom in Duitsland en Nederland het hoogst

In Duitsland en Nederland – de twee landen waar media en politici het meest uitgesproken zijn in hun kritiek op het ultra-lagerentebeleid van de ECB – is de geldstroom richting huurobjecten het hoogst.

De transacties in 59 grote Europese steden in 19 landen die Catella heeft onderzocht, waren in de eerste helft van 2019 goed voor €22,7 miljard. Duitsland is goed voor 30% daarvan, Nederland 21%.

Particuliere beleggers zijn goed voor ruwweg 85% van de kapitaalstromen richting residentieel vastgoed, maar institutionele beleggers nemen in belang toe. De transacties in dit vastgoedsegment waren in de tweede helft van 2018 voor het eerst meer waard dan die in winkelvastgoed, waar e-commerce de rendementen van fysieke locaties onder druk zet.

Daarmee is woonvastgoed in termen van transactievolume gedurende de afgelopen twaalf maanden uitgegroeid tot de op een na grootste vastgoedbelegging in Europa, na kantoren.

Sinds Catella’s vorige marktonderzoek op het gebied van woonvastgoed, in het eerste kwartaal van 2018, is de gemiddelde yield voor Europees residentieel vastgoed in de toonaangevende markten is de afgelopen 15 maanden met 25 basispunten gedaald tot 3,72% – voor het eerst lager dan die op kantoorvastgoed in hetzelfde segment. De laagste yields zijn gemeten in Stockholm (1,75%) en Zurich (1,9%); de hoogste in Riga (5,75%) en Wroclaw (5,4%).

Goedkoopste en hoogste huren

Gemiddeld is de maandelijkse appartementshuur (gemeten over alle bouwjaren) in de 59 onderzochte steden €15,13 per vierkante meter. De goedkoopste appartementen bevinden zich in de Letse hoofdstad Riga (€8,50 per m2), gevolgd door het Belgische Luik. Gemiddeld zijn inwoners van Geneve (€28,50 per m2), Parijs (€27,90 per m2), en Dublin (€25,99 per m2) het meest kwijt. Alleen Oslo en Luxemburg komen ook aan de €25/m2 per maand.

 

Bron: VastgoedJournaal


Gerelateerde artikelen