Savills: ‘Seniorenwoning coronaproof beleggingsobject’

Beleggen in zorgvastgoed

Volgens internationaal vastgoedadviseur Savills is er in de eerste helft van dit jaar 515 miljoen euro belegd in Europese seniorenwoningen; een stijging van 25 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Senioren

De sector laat hiermee volgens Savills zien dat de onderliggende waardedrijvers op de lange termijn bestand zijn tegen Covid-19. ‘Sinds het begin van dit jaar is het bedrag dat beschikbaar is voor seniorenwoningen, relatief gelijk gebleven’, aldus Bas Wilberts, head of Residential & Hotel Investment bij Savills in Nederland.

Aanbod beperkt

Hij vervolgt: ‘We verwachten dat de interesse van beleggers voor deze sector de komende maanden stabiel zal blijven. Doordat het aanbod van verhuurbaar vastgoed beperkt is, maar ook door veranderingen in de wetgeving en marktconsolidatie als gevolg van COVID-19, verwachten we dat er opportunistische beleggers gaan toetreden tot de markt en dat beleggerstransacties in toenemende mate worden gekenmerkt door voorfinanciering door de beleggers gedurende de ontwikkeling van projecten.’

Markt seniorenhuisvesting

In de afgelopen vijf jaar, waren investeringen in de sector voornamelijk geconcentreerd in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, samen goed voor 68 procent van de markt voor seniorenhuisvesting, gevolgd door Italië (9 procent), Nederland (7 procent), Zweden (5 procent), Duitsland en België (elk 4 procent).

Amerikanen op vinkentouw

Tijdens de eerste helft van 2020 waren grensoverschrijdende investeringen goed voor 64 procent van alle investeringen in huisvesting voor senioren, een record in een markt die van oudsher geleid wordt door binnenlandse spelers. De internationale geldstroom kwam met name uit Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Maar volgens Savills onderkennen ook de Amerikanen het potentieel van seniorenwoningen nu ze al langzaam een gevestigde partij worden in segmenten als studentenhuisvestingen en meergezinswoningen.

Grotere belangstelling; daling rendement

Volgens Savills ligt het rendement van prime seniorenwoningen op dit moment tussen de 3,5 procent en de 5 procent, afhankelijk van het land, de locatie en de kwaliteit van de objecten. De afgelopen jaren heeft de toenemende interesse van beleggers in seniorenwoningen gezorgd voor een daling van de rendementen op prime objecten. Gemiddeld ligt het rendement op een prime seniorenwoning echter nog wel zo’n 100 basispunten hoger dan het rendement op prime meersgezinswoningen en 90 basispunten hoger dan het rendement op prime kantoren in een zakendistrict.

 

Bron: Vastgoedmarkt


Gerelateerde artikelen