Woningaanbod stort in, prijs stijgt opnieuw bijna 20%

Open Woningfonds, maandelijks in- en uitstappen

De huizenprijs is afgelopen kwartaal in razend tempo doorgestegen. Een woning is nu 19,2% duurder dan een jaar geleden, meldt makelaarsvereniging NVM donderdag. Het aanbod duikelt naar een nieuw dieptepunt.

De prijsstijging is iets minder dan vorig kwartaal, toen een stijging van 19,9% werd gemeten. Maar er is nu nog meer reden tot zorg, zegt NVM voorzitter Onno Hoes. „De verwachting dat geen nieuwe geschikte woning kan worden bemachtigd, weerhoudt veel mensen ervan hun huidige woning te koop te zetten. Daarmee stokt de doorstroming niet alleen binnen de koopmarkt, maar ook tussen huur en koop.”

Het hardst stegen de huizenprijzen in Zuidoost-Friesland (+27%). In de Achterhoek en de Kop van Noord-Holland gingen de prijzen een kwart omhoog. Het minst hard ging het onder meer in Twente (+14%) en Groot-Amsterdam (+16%).

Veel potentiële verkopers worden dus afgeschrokken door de hectische taferelen op de huidige markt. Inmiddels wordt overboden op bijna 80% van alle woningen; gemiddeld wordt een huis bijna 9% boven de vraagprijs verkocht.

„We zien kopers in deze krappe markt bewust de hoofdprijs bieden om andere kopers af te troeven. Daardoor worden prijzen geboden die ook ons soms de wenkbrauwen doen fronsen”, zegt Lana Gerssen, voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen en praktiserend makelaar.

Spaartegoeden

Volgens Gerssen zijn alle omstandigheden aanwezig voor een verhitte markt: „De hypotheekrente is extreem laag, de spaartegoeden groter dan ooit en de economie ontwikkelt zich sterk. Voor de huizenkoper is dat gunstig en het schept vertrouwen.”

Bouwers: woningmarkt lijkt steeds meer op piramidespel
De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning steeg naar €419.000. De prijs van tussenwoningen is het sterkst gestegen, met 21% naar €366.000. Appartementen stegen met ruim 18% naar €351.000. Dat is fors boven de grens van de Nationale Hypotheek Garantie, die €325.000 bedraagt.

Nieuwbouw

De prijs van de gemiddelde verkochte nieuwbouwwoning is toegenomen tot €455.000, een toename van bijna 14%. In het tweede kwartaal kwamen 7.400 nieuwbouwwoningen en bouwkavels nieuw op de markt, een daling van 28% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

 

Bron: Telegraaf


Gerelateerde artikelen