Woningbelegger haalt hoogste rendement in Sudwest-Fryslân, Heerlen en Almelo

WOZ-waarde van woningen

Voor het hoogste rendement moet de woningbelegger momenteel in Sudwest-Fryslân zijn, oftewel het gebied tussen Sneek, Stavoren en de Afsluitdijk. Ook in Almelo en Heerlen vallen nog rendementen van rond de 5,5% te halen.

Daarmee is de Randstad niet langer de meest lucratieve woningvastgoedmarkt. Zo blijkt uit een woensdag verschenen onderzoek van vastgoedadviseur Colliers. Vorig jaar werd in Schiedam, een randgemeente van Rotterdam, nog het hoogste rendement behaald.

‘Het schuift allemaal op’, zegt Frank Verwoerd, hoofdonderzoeker van Colliers. Vorig jaar nog konden beleggers in de gemeenten rond de grote steden relatief hoge rendementen halen. Maar ook daar zijn de aanschafprijzen inmiddels sterk gestegen. ‘Daardoor moeten beleggers nu diep de provincie in voor hogere aanvangsrendementen. Het risico op lagere huurgroei en leegstand is echter ook hoog in deze gemeenten’, zegt Verwoerd.

‘’Beleggers moeten nu diep de provincie in voor hogere aanvangsrendementen’’
~ Frank Verwoerd, hoofdonderzoeker van Colliers

Amsterdam het duurst

In Sudwest-Fryslân ligt het topaanvangsrendement nu op 5,6%. De huurinkomsten ten opzichte van de aanschafprijzen zijn daarmee in de Friese gemeente bijna twee keer zo hoog als in Amsterdam, waar het aanvangsrendement op 3,2% ligt. In de hoofdstad betalen beleggers daarmee het meest voor een woning, op de voet gevolgd door Utrecht en Amstelveen.

Woningbeleggingen zijn nog steeds ongekend populair. In 2018 werd al een recordbedrag van €8 mrd in Nederlandse woningen geïnvesteerd en het ziet ernaar uit dat dit record in 2019 verbroken gaat worden. Colliers schat dat het beleggingsvolume rond de €8,5 mrd gaat uitkomen dit jaar. Doordat de rente nog steeds laag is, blijven woningbeleggingen een aantrekkelijk alternatief bieden voor de obligaties die nu niets opleveren. Bijna 60% van de verkochte huurwoningen kwam in handen van buitenlandse beleggers.

5,6%
Is het aanvangsrendement op woningen in Sudwest-Fryslân (o.m. Sneek, Stavoren)

Einde aan records

Volgend jaar verwacht Colliers echter dat er aanzienlijk minder woningen verhandeld zullen worden in Nederland. Onder meer door de stikstofdiscussie schat de vastgoedadviseur dat er maar liefst een kwart minder huurhuizen op de beleggingsmarkt zullen komen in 2020 dan in 2019. ‘Het aanbod gaat flink slinken volgend jaar’, aldus Verwoerd.

In de nieuwbouw komt dit naast de stikstof ook door het gebrek aan bouwlocaties voor huurwoningen in de grote steden, stelt Colliers. Nieuwbouw was afgelopen jaar goed voor bijna 50% van de investeringen in de woningmarkt.

8,5 mrd
Dat is het recordbedrag aan woningbeleggingen, waar Nederland op af stevent dit jaar

In de bestaande bouw loopt het aanbod terug volgens de vastgoedadviseur, omdat pensioenfondsen inmiddels hun portefeuilles hebben opgeschoond. De afgelopen jaren verkochten pensioenfondsen veelal hun oude woningen, om die te vervangen met nieuwe, meer duurzame woningen. Maar aan die verkoopgolf lijkt een einde te komen.

Bekijk het volledige rapport Beleggers investeren recordbedrag in Nederlandse woningmarkt op www.colliers.com.

 

Bron: FD


Gerelateerde artikelen