Recap: een bestendig 2023 in een stormachtige markt

Een bestendig 2023 in een stormachtige markt

In 2023 kregen wij te maken met een fenomeen dat zich al 30 jaar niet meer had gemanifesteerd in ons land: hoge inflatie. Prijzen aan de pomp, in winkels en online schoten omhoog en dat maakte onrustig. Ook de rente steeg dit jaar ongekend snel. Het zijn omstandigheden die het de gemiddelde consument niet makkelijk maakten. Veel Nederlanders kampten ook nog eens met de schaarste op de woningmarkt.

Zelf spraken wij met enige regelmaat onze zorg uit over een stortvloed aan fiscale maatregelen die met name vastgoedbeleggers raken. Daarnaast zagen wij vergaande nieuwe regulering op huurwoningenwoningmarkt. Vanuit ons perspectief is het evident dat de politiek  hiermee de problemen op de woningmarkt juist erger maakt. Zo zagen wij, kort na invoering,  belangrijke tekortkomingen bij de Wet Rechtsherstel Box 3. Via media als de Telegraaf, het Financieele Dagblad en BNR nieuwsradio hebben wij dit breed onder de aandacht weten te brengen.

Ook als Annexum hebben wij natuurlijk de effecten van economische omstandigheden ervaren. De sterk gestegen rente heeft invloed op de waardering van vastgoed. Dit had met name effect op onze woningportefeuilles, waar huurgroei aan banden ligt. In deze assetklasse is wel sprake van groeiende schaarste. Wij verwachten dat dit op termijn zal leiden tot herstel. Als grootste belegger in Nederlandse supermarkten zijn we sterk aanwezig in een assetklasse die ook onder minder gunstige economische omstandigheden stabiel presteert. Net zoals de afgelopen jaren blijven supermarkten en woningen belangrijke assetclasses voor Annexum.

De acquisitie van Inntel Rotterdam en Mainport Rotterdam mag niet onvermeld blijven. We hebben bij deze overname nadrukkelijk verder gekeken dan alleen het vastgoed. Ook de mogelijkheid om de exploitatie over te nemen was voor ons van belang. Na een rebranding en renovatie openen in 2024 ‘Mainport Hotel Rotterdam, Curio Collection by Hilton’ en ‘DoubleTree by Hilton Rotterdam Centre’ hun deuren. Voor Annexum is de hotelsector een bijzonder interessante omgeving. Op basis van positieve lange-termijntrends voorzien wij een toenemende vraag naar hotelaccommodaties.

Met de verkiezingen van vorige maand zag Nederland een politieke aardverschuiving. De concrete gevolgen voor het ondernemingsklimaat en wetgeving zijn nog niet duidelijk. Voor een nieuw Kabinet ligt in ieder geval een aantal complexe dossiers klaar. De wooncrisis is zonder meer één van de meest urgente. Daarom aan een nieuw Kabinet met klem de oproep: luister nu eens écht naar de markt.

Samenvattend was 2023 ook voor Annexum een stormachtig, maar relatief stabiel jaar. Veel dank aan onze beleggers voor het vertrouwen dat zij ook dit jaar weer in ons hadden.

Met ons versterkte team en mooie portefeuilles, zien wij volgend jaar positief tegemoet. Er lijken voorzichtige indicaties te zijn dat de rente mogelijk gaat dalen, al willen we daar nog niet op vooruitlopen.

Wij wensen u vast hele fijne feestdagen en al het beste voor 2024!

Huib Boissevain, CEO
Jeppe de Boer, partner
Ronald Jansen, partner

 

 


Gerelateerde artikelen