Thuiswerken of naar kantoor: wie wint de slag om de werkplek?

Thuiswerken afwisselen met werken op kantoor

Toonaangevende techbedrijven zoals Twitter, Facebook en Shopify maken werken op afstand permanent mogelijk. Topman Mark Zuckerberg van Facebook verwacht dat hij medewerkers aan zijn onderneming kan binden door ze die mogelijkheid te bieden. Ook in Nederland valt een trend naar afstandswerken te bespeuren.

Onder de bedrijven die het kantoor de deur uit hebben gedaan, zijn softwarebedrijf Typeqast in Amsterdam, livestream-aanbieder Jet-Stream in Groningen en digitale zorginstelling Ksyos in Amstelveen, zo valt te lezen in Vastgoedmarkt. Ook in het FD vertellen ondernemers over hun beslissing om afscheid te nemen van het kantoor. Het gedwongen thuiswerken bevalt veel mensen zo goed, dat fulltime op kantoor werken niet meer de voorkeur heeft.

Huib Boissevain, CEO van Annexum heeft een andere opinie. Hij schrijft in zijn blog: “De gedachte dat laptop, smartphone en razendsnelle internetverbinding voor de moderne professional voldoende zijn om volwaardig deel te nemen aan het economisch verkeer is een idylle. Wij zijn er als mens niet op ingesteld en onze collectieve manier van werken is dat evenmin. Het thuiswerken rukt op, zoveel staat vast. De slag om de werkplek wordt op termijn echter gewonnen door het kantoor.”

Boissevain stelt verder dat live menselijk contact het belangrijkste argument is om beslist geen afscheid te nemen van kantoor. Kantoren zijn anno 2020 omgevingen waar samenwerking, sharing en kruisbestuiving centraal staan.

Het staat wat Boissevain betreft vast dat veel bedrijven die besluiten hun mensen overwegend thuis te laten werken per saldo inleveren op het gebied van efficiëntie en output. Voor veel mensen betekent de noodgedwongen overstap naar thuiswerken een negatieve disruptie van het werkende leven en ondernemingen worstelen om hun medewerkers bij de les – en rendabel – te houden.

Dit is een samengesteld artikel op basis van meerdere bronnen.

 

Bron: FD | Vastgoedmarkt


Gerelateerde artikelen