GIC koopt belang in Spaanse hotelgroep HIP van Blackstone Group

GIC koopt belang in Spaanse hotelgroep HIP van Blackstone Group

Blackstone Group verkoopt een belang in de Spaanse hotelgroep Hotel Investment Partners (HIP) aan het Singaporese staatsinvesteringsfonds GIC. Het staatsfonds verwerft een belang van 35 procent in HIP. De internationale investeerder Blackstone blijft met 65% de grootste aandeelhouder in HIP. Dit meldt de Financial Times.

Blackstone brengt de nieuwe partner in om de groei van het bedrijf te ondersteunen. Daarnaast is het in deze tijd verstandig om de leverage te verlagen bij de bedrijven die Blackstone bezit. Dit meldt James Seppala, Blackstone’s hoofd van Europees vastgoed.

Deal onderstreept vertrouwen in luxe vakantiebestemmingen

Seppala doelt daarmee op de enorm stijgende financieringskosten door de hogere rentetarieven in combinatie met de economisch onzekere tijden. Met de verkoop krijgt het bedrijf kapitaal om uit te breiden. In deze omgeving is de inbreng van meer eigen vermogen beter, volgens Seppala.

Alejandro Hernández-Puértolas, chief executive van HIP, noemt de deal een “verdere blijk van vertrouwen in de gastvrijheidssector in Europa”. Luxe vakantiebestemmingen kunnen het hoofd bieden aan de vrees voor een daling van de consumentenbestedingen door de inflatie.

HIP is de grootste investeerder in vrijetijdshotels in Zuid-Europa. Het bezit bijna 22.000 kamers in de belangrijkste toeristische bestemmingen van Spanje, Italië, Griekenland en Portugal. De waarde van HIP wordt geschat op meer dan 4 miljard euro.

Alles weten over beleggen in vastgoed?Ontdek waar uw kansen liggen en kijk op annexum.nl/beleggeninvastgoed

GIC vergroot aandeel vastgoedactiva

Het Singaporese staatsinvesteringsfonds GIC is een van de grootste investeerders ter wereld. Dit jaar heeft het zijn investeringen in de vastgoedsector opgevoerd. In maart van dit jaar vormden vastgoedactiva ongeveer 13% van de totale activa, tegenover 10% een jaar eerder.

Eerder dit jaar kondigde GIC aan te investeren in een groot gemengd vastgoedproject in de Londense wijk King’s Cross. Vorig jaar kocht het staatsfonds voor 2,3 miljard euro een meerderheidsbelang in de luxeresort Sani/Ikos Group. GIC was ook een van de partijen die eerder dit jaar geïnteresseerd waren in de aankoop van het Britse vakantiebedrijf Center Parcs van Brookfield.

Ook Blackstone actief in Europees vastgoed in 2023

Ook Blackstone heeft in 2023 actief geïnvesteerd in Europees vastgoed. Meer dan de helft van hun investeringsactiviteit in vastgoed dit jaar was in Europa. Volgens president Jon Gray van Blackstone zijn de grotere dislocatie en de druk op verkopers in de regio belangrijke redenen hiervoor.

In 2017 kocht Blackstone HIP van de Spaanse bank Banco Sabadell. Sindsdien heeft het de hotelportefeuille meer dan vervijfvoudigd. Het heeft nu 73 hotels verspreid over de Canarische Eilanden, de Balearen, Italië, Griekenland en Portugal.


Gerelateerde artikelen