Activistische aandeelhouder staakt strijd om zeeschepenfonds

Beleggen in NBZ | Nederlandse Beleggingsmaatschappij voor Zeeschepen

Pelle Schlichting heeft de machtsstrijd om de Nederlandse Beleggingsmaatschappij voor Zeeschepen (NBZ) verloren. De activistische aandeelhouder trekt zijn overnamebod in nadat onvoldoende steun werd vergaard hiervoor tijdens een bijzondere aandeelhoudersvergadering (bava), dinsdagavond in Rotterdam. Dit tot verbazing van NBZ NBZ€4,89-1,81% , zegt Huib Boissevain, die de directie over het fonds voert. ‘In de vergadering werd de suggestie gewekt dat we een gesprek zouden aangaan over Schlichtings plan, waar een aantal beleggers van gecharmeerd bleek. De directie kan reeds ingezet beleid altijd heroverwegen, bijvoorbeeld bij een hoger bod.’

‘Buiten bereik’
Volgens Schlichting bestond speelruimte om zijn laatste bod van €5,95 per aandeel iets op te krikken. ‘Maar de suggestie die werd gedaan, ruim boven de €6, ligt buiten het bereik van afspraken die met mijn achterban zijn gemaakt.’ Schlichting legt zich neer bij het besluit van de directie in vier Chinese schepen te investeren met Perseverance Bulk Carriers (PBC), onderdeel van een investeringsmaatschappij op de Britse Maagdeneilanden. Het plan gaat vergezeld van een aandelenemissie van €2,5 mln, waardoor Perseverance grootaandeelhouder wordt in NBZ.

In het kort

  • Activistische aandeelhouder Pelle Schlichting trekt overnamebod NBZ terug.
  • Bod kreeg onvoldoende steun tijdens bava in Rotterdam.
  • Daarmee gaat voorlopig een streep door Schlichtings plan om NBZ van de beurs te halen.

Beurskoers stijgt
Daarmee kan voorlopig een streep door Schlichtings plan om NBZ van de beurs te halen, en het fonds te liquideren. PBC is van zins de beursnotering aan te houden voor verdere waardecreatie. Opmerkelijk is dat de NBZ-koers woensdag steeg van €4,20 naar €4,98, het hoogste punt in anderhalf jaar tijd. Dat kan voordelig zijn voor Schlichting, maar die zegt geen stukken te hebben verkocht en ‘actief aandeelhouder’ te blijven.

Eerder deze week trachtte Schlichting via de rechter te voorkomen dat het emissievoorstel in stemming kon worden gebracht bij de bava. Volgens hem waren aandeelhouders onvoldoende geïnformeerd over de gevolgen, waaronder een forse daling van de intrinsieke waarde van het aandeel. De rechter wees Schlichtings vorderingen af.

 

Bron: FD


Gerelateerde artikelen