Supermarkten zetten AI in tegen winkeldiefstal

Supermarkten zetten AI in tegen winkeldiefstal

De afgelopen weken is veel geschreven over de inzet van nieuwe technologieën om winkeldiefstal tegen te gaan. Steeds meer supermarkten experimenten met slimme camera’s en AI om verdacht gedrag van klanten te herkennen. In dit artikel gaan we in op de opkomst en het gebruik van deze technologieën. Wat zijn de voor- en nadelen? Hoe gebruiken verschillende supermarkten deze ontwikkelingen? En waar gaat dit heen?

Supermarkten kunnen innovatie technologieën goed gebruiken

In de wereld van supermarkten en winkels spelen slimme camera’s en geavanceerde technologieën een steeds grotere rol, vooral dankzij de snelle ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie en beeldherkenning. Geavanceerde camerasystemen zijn steeds beter in staat om verdacht gedrag te detecteren, zoals het verbergen van producten of het manipuleren van zelfscankassa’s. De opkomst van zelfscankassa’s draagt bij aan een toename van winkeldiefstal, zoals blijkt uit een Brits onderzoek geciteerd in Quote. Volgens dit onderzoek stijgt het aantal diefstallen met 50% als het aantal zelfscankassa’s met 50% toeneemt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de vraag vanuit de retail sector naar effectieve methoden om winkeldiefstal tegen te gaan, explosief groeit. Jaarlijks kost winkeldiefstal de retail sector, inclusief supermarkten, miljoenen euro’s.

De voor- en nadelen van slimme camera’s en technologieën

Hoewel deze innovaties veel beloven, roepen ze ook vragen op. Welke voordelen geven deze opkomende technologieën in supermarktenen en hoe verhoudt zich dat tot de nadelen?

Voordelen:

  • Efficiëntie: slimme camera’s kunnen 24/7 toezicht houden op de winkelvloer, waardoor ze efficiënter zijn dan menselijke beveiligers.
  • Nauwkeurigheid: dankzij geavanceerde beeldherkenning en AI kunnen slimme camera’s verdacht gedrag nauwkeuriger herkennen dan mensen.
  • Kostenbesparing: de hoge initiële investering in slimme camera’s en technologieën wegen op tegen de kostenbesparing door minder winkeldiefstal en minder personeelskosten voor beveiliging.
  • Veiligheid: slimme camera’s kunnen potentiële dieven afschrikken en in geval van een incident, zoals diefstal of een noodsituatie, biedt het een verbeterde incidentrespons.
  • Onbevooroordeeld: De camera’s zien niet bij voorbaat bepaalde mensen als verdacht, bijvoorbeeld om hoe ze eruitzien.

Nadelen:
Er zijn ook nadelen verbonden aan het gebruik van slimme camera’s en innovatieve technologieën in supermarkten. Slimme camera’s en innovatieve technologieën in supermarkten brengen ethische, privacy- en besluitvormingsnadelen met zich mee. AI kan foutieve meldingen genereren, waardoor klanten onterecht kunnen worden beschuldigd. Menselijke controle blijft noodzakelijk. Klanten kunnen zich ook bespied voelen door de constante monitoring van camera’s die direct verdacht gedrag signaleren.

Welke supermarkten gebruiken slimme camera’s?

Uit een rondje onder de supermarkten blijkt dat vooral zelfstandige ondernemers slimme camera’s gebruiken. Bij Jumbo gebruiken tot nu toe alleen zelfstandige ondernemers de software. Recent startte Jumbo wel een proef in enkele ‘eigen’ winkels. Ook bij PLUS hebben zelfstandige ondernemers toegang tot software, maar de direct beheerde PLUS-winkels niet. Ondertussen is SPAR bezig met een verkennend onderzoek naar de mogelijke inzet van slimme camera’s. Wat betreft Lidl en Albert Heijn, zij houden zich op de vlakte en geven de voorkeur aan discretie over dit onderwerp. ALDI daarentegen, heeft duidelijk gemaakt geen gebruik te maken van dergelijke technologie.

AI betekent einde van gelegenheidsdieven

De opkomst van slimme camera’s en andere innovatieve technologieën in supermarkten is nog maar het begin. In de toekomst kunnen we nog meer geavanceerde systemen verwachten die winkeldiefstal tegengaan en de winkelervaring verbeteren. Retaildeskundige Eelco Hos noemde daar vorige jaar al enkele voorbeelden van. Denk aan AI die combinatie-aankopen voorspelt. Bijvoorbeeld bier en chips bij een voetbalwedstrijd. Bij afwijkingen van de verwachting geeft het systeem een melding.

Balanceren tussen innovatie en regelgeving

AI kan veel, maar leidt wel tot uitdagingen met betrekking tot de privacy. Regelgeving moet de nadelen van nieuwe technologieën tegengaan, zoals het analyseren van beelden zonder menselijke tussenkomst, wat volgens de privacywet verboden is, aldus BNR. Eelco Hos is in Quote van mening dat we daar niet bang voor hoeven te zijn. Er is regelgeving, ook op Europees niveau. En de informatie is zo goed geanonimiseerd, dat ze niet kan worden gebruikt bij een politie-aangifte. Het weghalen van de zelfscankassa’s is volgens hem geen oplossing. Dit is een service die veel klanten niet meer willen missen.


Gerelateerde artikelen