Supermarktvastgoed nog altijd gewild beleggingsobject

Supermarktvastgoed, beleggen in stenen winkels

Uit een rapport over winkelvastgoed van vastgoedadviesbureau CBRE blijkt dat wijkwinkelcentra – waar een supermarkt de grootste huurder is – en losse supermarkten nog altijd zeer stabiele en gewilde beleggingsobjecten zijn. Dit komt doordat deze segmenten in de dagelijkse behoeftes van de consument voorzien.

Beleggers die actief zijn binnen dit segment, rapporteren gemiddeld dat de huurbetalingen van april boven de 80% liggen. Overige winkels kampen met drastisch gedaalde winkelomzetten waardoor huren later en/of gedeeltelijk worden betaald. Dit werd goed zichtbaar in de huurbetalingen van april, waarin 32% minder gefactureerde huur betaald werd in vergelijking met april 2019. De beleggingsvraag naar high street retail op toplocaties zal zich naar verwachting het snelst herstellen, met name als een propositie op termijn mogelijkheden biedt tot herpositionering. Modewinkels op secundaire locaties, zoals in wijken of minder grote steden, zullen het echter zwaarder te verduren krijgen.

Beleggingsvolume winkelvastgoed per subsector

Door de bestaande onbalans in de winkelmarkt en het overschot aan winkelmeters zal de neerwaartse druk op de huurniveaus toenemen, dit heeft gevolgen voor de waarde van winkelvastgoed. Ontwikkelingen in het retaillandschap raken in een stroomversnelling. Zo komt er een nieuwe balans tussen online en offline verkopen en het aantal vierkante meters wordt naar beneden bijgesteld.

Key takeways en verwachten voor de winkelmarkt als gevolg van coronamaatregelen
Bekijk ook de COVID-19 retailmap van Cushman & Wakefield

Winkelruimte die wordt afgestoten biedt in bepaalde situaties kansen voor transformatie naar woonruimte, kantoorruimte of een zorglocatie. Eigenaren moeten hierop inspelen door de alternatieve mogelijkheden van hun bezit inzichtelijk te maken. Daarnaast zullen overheden hun beleid moeten aanpassen om deze marktontwikkeling te faciliteren en te stimuleren.

Kantoren, woningen en winkels bij Centraal Station in Rotterdam

Kantoren op ov-locaties minder populair

Professionals in de vastgoedsector verwachten dat kantoren op ov-locaties minder populair zullen worden. Dat is de uitslag van de Vastgoedmonitor, een maandelijks onderzoek naar het sentiment rondom en/of de impact van het coronavirus op de vastgoedsector. Stationslocaties zijn door de corona-uitbraak minder goed bereikbaar geworden. In het openbaar vervoer moeten mensen anderhalve meter afstand houden, er is slechts ruimte voor een bezetting van maar 40 procent. 32 procent van de ondervraagden denkt dat de vraag naar kantoren op ov-locaties met 30 procent zal afnemen.

De uitkomst van het onderzoek is wellicht relevant voor de beleggingsmarkt. Nederlandse vermogensbeheerders hebben normaal gesproken een sterke voorkeur voor stationslocaties van de grotere steden. Goed bereikbare en multifunctionele gebouwen zijn doorgaans waardevast. Bij economische tegenspoed liepen kantoren op multifunctionele knooppunten minder snel leeg dan op monofunctionele snelweglocaties. Het is de vraag of dat tijdens deze recessie hetzelfde zal zijn.

Waardedaling kantoren verwacht

Ook verwachten de professionals dat de 1,5 metereconomie de waarde van kantoren drukt. Van de ondervraagde beleggers en ontwikkelaars verwacht 74 procent een waardedaling. Vastgoedadviesbureaus Colliers International en CBRE verwachten daarentegen geen massale leegstand van kantoren. Ze voorspellen dat de Nederlandse kantorenmarkt ook in het meest pessimistische scenario overeind blijft.

RTLZ schrijft dat de kantorenmarkt aan de vooravond staat van een grote verandering. Joost Lansink, CEO van kantoorspecialist Skepp: “De massale kantorenleegstand die we na de vorige crisis zagen, zullen we in deze coronacrisis niet snel zien. Maar de Nederlandse kantorenmarkt staat wel aan de vooravond van een grote verandering. Je ziet dat bedrijven hun kantoren opzeggen, maar je ziet ook dat bedrijven juist nu veel meer extra meters willen. Dat zijn hele vreemde tegenstellingen die we nog nooit eerder hebben gezien”. Hij verwacht geen massale kantorenleegstand.

Hotelsector zwaar weer, cashflowprobleem voor beleggers

Bas Wilberts van Savills voorziet in Vastgoedmarkt zware financiële gevolgen voor de Nederlandse hotelsector door de coronacrisis. Nagenoeg alle hotels zijn gesloten en de bezettingsgraad is praktisch nihil. “Op dit moment veroorzaakt de coronacrisis vooralsnog een cashflowprobleem voor beleggers: de vraag valt weg en daarmee de inkomsten. Waarmee huurders niet aan hun huurverplichting kunnen voldoen.”

Volgens de Amerikaanse hoteldata-leverancier STR daalde de bezettingsgraad van Nederlandse hotels naar circa 25 procent. Dat is een daling van bijna 67 procent in Revpar (Revenue per Available Room). De daling heeft zich voortgezet tot een bezettingsgraad van 8 procent begin mei. De versoepeling van de maatregelen voor internationale reizen is een belangrijke factor voor herstel van de sector. Als hotels voor het zomerseizoen weer opengaan en reisbeperkingen worden opgeheven, zijn de eerste signalen van herstel in 2021 zichtbaar. Volledig herstel tot het niveau van 2019 kan wel twee tot vijf jaar duren. Dit hangt af van de diepte en lengte van de economische recessie.

Woningmarkt in Amsterdam

Consumentenvertrouwen daalt verder, koopwoningen weer duurder

Het CBS meldt dat het consumentenvertrouwen in mei verder is gedaald naar -31. De koopbereidheid wijzigt in mei niet en blijft op -17 staan. Consumenten vinden de tijd voor het doen van grote aankopen vrijwel even ongunstig dan in de voorgaande maand en hebben steeds minder vertrouwen in het economisch klimaat.

Daarentegen stijgen de prijzen van koopwoningen nog steeds. In april waren koopwoningen 7,3 procent duurder dan in april 2019. Deze prijsstijging is hoger dan in de voorgaande maanden. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster. Ook het aantal woningtransacties steeg met 9 procent naar 18.854 transacties in april.

Dit is een samengesteld artikel op basis van meerdere bronnen.

 

Bron: CBRE | CBS | Cushman & WakefieldRTLZ | Vastgoedmarkt


Gerelateerde artikelen