Huurplafond vrije sector huurwoningen in zicht

Huren en kopen op de Nederlandse woningmarkt

Uit onderzoek door Pararius blijkt dat de gemiddelde vierkante meterprijs van vrije sector huurwoningen voor nieuwe huurders in het eerste kwartaal van 2020 is gestegen met 2,6 procent naar € 16,75. Dit is de laagste stijging sinds het tweede kwartaal van 2015, meldt Vastgoedmarkt. Van de vijf grootste steden van Nederland (Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Rotterdam en Utrecht) was de prijsstijging in Amsterdam het kleinst.

Nieuwe huurders betaalden per vierkante meter gemiddeld € 23,51, dat is een stijging van 1 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Ook in Rotterdam was de prijsstijging bescheiden. De huren stegen met 1,2 procent naar € 16,49  per vierkante meter per maand. In Eindhoven daalden de huren zelfs, met 3,4 procent. Ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar betaalden nieuwe huurders hier € 14,43 per vierkante meter per maand. Het huurplafond lijkt in vrijwel alle steden in zicht.

Leegstand vrije sector huur neemt toe

Door het wegvallen van de toeristische markt constateert Pararius een verschuiving van short stay naar lange termijn verhuur. Kenniswerkers/expats waarvan contracten beëindigd zijn, zeggen lopende huurcontracten tussentijds op. Omdat veel nieuwe expatbanen on hold staan, zullen deze leeggekomen huurwoningen minder makkelijk worden verhuurd. Het beschikbare huuraanbod neemt toe, het is de verwachting dat dit vanwege de corona-uitbraak tijdelijk is. Een toename van het huuraanbod kan ertoe leiden dat huurprijzen in korte tijd zullen dalen.

Directeur Jasper de Groot van Pararius: “Om leegstand bij een stokkende huurmarkt (meer aanbod minder vraag) te beperken heeft een verhuurder in principe maar twee instrumenten die hij kan toepassen: de verhuurder kan de woning verbeteren door te renoveren of hij kan de huurprijs verlagen. Renovatie duurt lang, dus zullen veel verhuurders hun huurprijzen verlagen om leegstand tot een minimum te beperken.´

Minister voelt niets voor bevriezen van huur

Een groot deel van de Nederlandse huurders wacht op de jaarlijkse huurverhoging. De linkse oppositie wil de huren vanwege de coronacrisis bevriezen. De huren zouden per 1 juli maximaal met het inflatiepercentage mogen worden verhoogd, zowel bij corporaties als in de vrije sector. Een generieke maatregel om de huur te bevriezen schiet haar doel voorbij, zo valt te lezen op Vastgoedmarkt.

Corporaties kunnen al maatwerk leveren als het gaat om de huurprijsstijging, dat wordt ook wordt bevestigd door corporatiekoepel Aedes. Bovendien is er de huurtoeslag om waar nodig -en mogelijk- het financiële leed door de coronacrisis te verzachten. Voor de vrije sector is er geen richtlijn vanuit de overheid voor de huurprijsstijging.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Minister van Veldhoven (Milieu en Wonen) niets te voelen voor een bevriezing van de huren. Voor de vrije sector huur wijst zij op de financiële maatregelen die het kabinet door het coronavirus heeft genomen voor werknemers en zelfstandigen. “Dat neemt niet weg dat huurders door de coronacrisis in betaalproblemen kunnen komen bij het betalen van de huur”, erkent Van Veldhoven.

“Verhuurders ontplooien allerlei initiatieven in deze crisisperiode om huurders te helpen en binnen hun mogelijkheden te ondersteunen. Het is daarbij belangrijk dat de verhuurder doet wat kan en passend is binnen zijn mogelijkheden. Ik heb daarom met verhuurders afgesproken dat zij binnen hun mogelijkheden maatwerkoplossingen zoeken met huurders die door corona in de betalingsproblemen zijn gekomen.”

Oproep politiek: stop huurverhoging

De Federatie van Huurders in de commerciële sector is een petitie gestart. Voorzitter Wisso Wissing in de Telegraaf: “Wij willen dat de politiek maatregelen neemt om huurverhogingen te stoppen, huurverlaging mogelijk te maken en maatregelen te nemen die het woonrecht boven de marktwerking plaatsen”. De Federatie pleit voor het verlagen van huurprijzen bij huurders die te veel van hun inkomen kwijt zijn aan huur en het beperken van de jaarlijkse huurverhoging tot inflatie.

Nu geldt er in de vrije sector geen wettelijke beperking voor de jaarlijkse huurverhoging, die dan ook vaak erg hoog is. Veel huurders zien hun inkomsten dalen en huurbazen verhogen juist vaak de prijzen. “Elk moreel kompas ontbreekt”, aldus Wissing. Woonbonddirecteur Paulus Jansen vindt ook dat er iets moet gebeuren: “De gigantische huurprijzen in de vrije sector zijn voor velen onbetaalbaar.”

Huizenprijzen nu 12% hoger dan in 2019

De huizenmarkt merkt vooralsnog niet veel van de coronacrisis. Vastgoedadviseur Colliers International constateerde dat de Nederlandse huizenprijzen de afgelopen drie weken 12% hoger waren ten opzichte van 2019. “De licht toenemende hypotheekrente kan een verklaring zijn voor de prijsstijging. Hierdoor kunnen mensen het nu-of-nooit-gevoel krijgen, of in elk geval denken nu-of-voorlopig-niet”, aldus Frank Verwoerd, hoofd onderzoek Colliers in Vastgoedjournaal. De vierkante meterprijs steeg naar € 3.090. Wel hebben woningzoekers sinds lange tijd weer meer keuze. Het aantal verkochte huizen daalde sterk en er kwamen meer woningen in verkoop. Dat er minder woningen worden zijn verkocht heeft vooral praktische redenen.

Makelaars kunnen lastig bezichtigingen organiseren en potentiële kopers blijven het liefst veilig thuis in plaats van een ander huis te zoeken. Hierdoor wisselden tussen 23 maart en 12 april maar liefst 43% minder huizen van eigenaar dan in dezelfde weken vorig jaar. In de laatste drie weken werd bijna de helft van de huizen verkocht boven de vraagprijs. Huizenkopers boden gemiddeld € 3.680 meer om aan een woning te komen. Vorig jaar lag de verkoopprijs nog € 820 onder de vraagprijs. Wel is er sinds vorige week een dalende trend te zien. In Amsterdam nam de overbieding af van bijna €23.000 naar €8.000, in Utrecht wilden kopers bijna € 11.000 meer betalen.

“Afhankelijk van de economische schade en werkloosheid verwachten wij voor dit jaar een verandering in de huizenprijzen tussen de plus 3% en min 5%” zegt Verwoerd. “De huidige ingrepen van de overheid voorkomen de extreme daling zoals we die zagen in de periode 2009 – 2013.” Vastgoedmarkt meldt dat tot nu toe circa 14.000 consumenten een betaalpauze ontvangen van banken voor de aflossing van hun hypotheek. Het gaat in meeste gevallen om een betaalpauze van één tot en met drie maanden.

Dit is een samengesteld artikel op basis van meerdere bronnen.

 

Bron: Colliers International | Telegraaf | VastgoedJournaal | Vastgoedmarkt


Gerelateerde artikelen