Laadpalen bij supermarkten in opmars

Oplaadstations vormen een faciliteit die marktpartijen hun klanten graag aanbieden. Ook vastgoedbeleggers dragen zo ook bij aan verduurzaming.

Oplaadstations vormen een faciliteit die marktpartijen hun klanten graag aanbieden. Ook vastgoedbeleggers dragen zo ook bij aan verduurzaming.

Verduurzaming vastgoed met groene snelladers

Meer dan een half miljoen elektrische auto’s in 2024 in Nederland; dat is de voorspelling. Opladen gebeurt thuis, langs de weg of bij een voorziening zoals een supermarkt of restaurant. Deze laatste groep laadpalen zijn de zogenaamde semipublieke laadpalen. Steeds meer supermarkten bieden deze service aan de klant. Ook beleggers nemen hierin initiatieven en dragen daarmee bij aan de klimaatdoelstellingen. 

Nederland voorop met elektrisch rijden

De RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) publiceert maandelijks cijfers over de elektrische auto’s en laadpunten in Nederland. Tot en met maart 2023 zijn dit de cijfers voor Nederland:

  • BEV – Battery Electric Vehicle: 354.312
  • PHEV – Plug-in Hybrid Electric Vehicle: 205.026
  • Laadpunten reguliere snelheid, publiek en semi-publiek: 124.811
  • Snellaadpunten: 5.201

De elektrische en hybride auto’s vormen samen 6,3% van alle personenauto’s in Nederland. In 2017 was dit nog maar 1,4%. Nederland was in 2020 één van de vier Europese landen waar minstens 25% van de nieuw verkochte auto’s elektrisch was. Nederland is Europees koploper als het gaat om de dichtheid van laadpunten. In 2022 waren er in Nederland op iedere 100 kilometer weg ruim 64 laadpunten. Dit zijn cijfers van ACEA, gepresenteerd door Raivereniging.

Alles weten over beleggen in vastgoed?Ontdek waar uw kansen liggen en kijk op annexum.nl/beleggeninvastgoed

Groene snelladers bij supermarkten

In Nederland komen steeds meer energieleveranciers die groene stroom aanbieden via het publieke en semipublieke laadnetwerk. Hiermee zijn steeds meer laadpalen 100% groen. Deze 100% groene snelladers staan ook op de parkeerplaatsen van veel Nederlandse supermarkten. Het bieden van 100% groene oplaadpunten aan de klanten hoort bij de missie van de supermarktketens.

Albert Heijn plaatste vorig jaar 240 laadplekken bij haar winkels. Op deze manier maakt Albert Heijn het voor klanten makkelijker een bewuste keuze te maken om – naast fietsen of lopen – met duurzaam vervoer naar de winkel te komen. De energie is volledig duurzame stroom en afkomstig van Hollandse windenergie.

Volgens de ANWB had Lidl Nederland eind vorig jaar 84 laadpalen, waarvan 20 snelladers. De komende twee jaar staan nog eens 80 laadpalen op de planning. Ook Jumbo is volop bezig met de uitrol van snellaadpunten bij de supermarkten en de restaurants van La Place. Jumbo levert met de plaatsing van de laadpalen een belangrijke bijdrage aan de energietransitie van Nederland.

Als vastgoedeigenaar bijdragen aan energietransitie

Annexum, eigenaar van supermarktpanden die door Jumbo gehuurd worden, heeft 30 parkeerplaatsen bij Jumbo-supermarkten in eigendom. Dat zijn uitgelezen locaties om snelladers te plaatsen. Hiervoor werkt Annexum samen met Shell. Tegen het einde van dit jaar staan op de 30 parkeerplaatsen 120 Shell Recharge snellaadpunten. De stroom die zij leveren is 100% groene Nederlandse stroom. Annexum voegt met de samenwerking een belangrijke en relevante faciliteit toe aan de supermarktlocaties en geeft onder andere op deze manier invulling aan haar duurzaamheidsambities. 


Gerelateerde artikelen