Beleggers: wordt wakker

WOZ-waarde van woningen

“Mensen moeten niet dromen over huizen, maar hun kansen als belegger in vastgoed pakken. Het is een meer solide markt dan de beurs. Van kortetermijnvolatiliteit hebben stenen nog nooit gehoord.” Zo wordt duidelijk aan de hand van een gesprek met Huib Boissevain, directeur Annexum, die op de BeleggersFair een masterclass zal geven.

Vastgoed beleggen is stabiel

“Wat ik mensen duidelijk wil maken is dat de cashflow voor vastgoed veel stabieler is dan bij vele andere beleggingen.” Het reageert ook niet op de waan van de dag. Tegen- of meevallende economische cijfers uit Amerika of China werken dagelijks door in de koersen van aandelen van Amsterdam. “Dat gaat aan de vastgoedmarkt voorbij.” Velen houden zich bezig met de vraag wat de rente zal gaan doen. “Als die niet boven de 3% komt, zal dat geen grote invloed hebben op vastgoed.” Als die sterker stijgt, kan dat het gevolg zijn van looninflatie. En dan nemen de huurinkomsten veelal toe.

Boissevain kan zich ergeren aan vermogensbeheerders en adviseurs. “Ze doen niet veel in vastgoed, met moeite 5%. Adviseurs laten de kansen links liggen, terwijl buitenlandse institutionele beleggers wel in de markt stappen. Neem supermarkten. Deze bieden een direct rendement op eigen vermogen van tussen de 7 en 10%. Dat is te hoog voor het risico, want de omzetten van de supermarkten stijgen nog steeds.” Als belegger moet je daar iets mee doen.

Kantorenmarkt doet het weer goed

“Neem het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) dat naar Amsterdam komt en daarmee enkele duizenden goed betaalde buitenlandse werknemers. Of neem de waarschuwing van de AFM dat Amsterdam er niet klaar voor is wanneer door de Brexit arbeidsplaatsen verhuizen naar de hoofdstad.” Dat betekent vraag naar woningen, supermarkten worden beter bezocht en natuurlijk meer gebruik van kantoorruimte.

“De kantorenmarkt doet het weer goed. Ik verwacht dat in Amsterdam binnen zes maanden 25 keer de huur zal worden betaald”, meent Boissevain. Dit betekent goed nieuws voor de waarde van kantoren en woningen elders in Nederland. Natuurlijk kent ook de vastgoedmarkt een cyclus. “Meestal duurt die tussen de 7 en 10 jaar. Het is een lange golfbeweging. Publicaties over sterke prijsstijgingen van woningen zouden voor alle beleggers een wake-up call moeten zijn.”

“In Amsterdam zijn de prijzen in 5 jaar ongeveer verdubbeld. Probeer te profiteren van die beweging. Het zijn de echte beleggers en de echte rijken die vastgoed wel omarmen. Kijk naar de Quote 500. Daarin staan vooral ondernemers en vastgoedbeleggers en nauwelijks aandelenbeleggers.”

 

Bron: Telegraaf | Cashcow Tabloid


Gerelateerde artikelen