De impact van corona op retail

Shoppen in de fysieke winkel

Nu de horeca door de coronacrisis voorlopig de deuren heeft moeten sluiten, worden Nederlandse retailers voor de moeilijke keuze gesteld. Openblijven of dichtgaan? Olaf Zwijnenburg, retailspecialist bij Rabobank in het Financieel Dagblad (FD): “Sluiten betekent meteen nul inkomsten, terwijl de kosten doorlopen. Winkeliers moeten immers ‘gewoon’ de huur en hun vaste personeel blijven betalen.”

“Tegelijkertijd is het openhouden van een uitgestorven winkel ook geen aanlokkelijk vooruitzicht. Zeker niet met medewerkers die bang zijn voor besmetting en thuis nodig zijn voor de opvang van hun kinderen.” Na druk van personeel sloot Ikea dinsdagavond alle dertien vestigingen in Nederland.

Open of dicht?

Naast Ikea hebben ook KPN, Apple, de Bijenkorf en veel zelfstandige winkeliers hun deuren gesloten. Vestigingen van Blokker, Hema en Zeeman blijven vooralsnog open, de bezoekersaantallen per winkel wisselen sterk. Er zijn ook winkelketens die op verzoek van personeel en veranderend winkelgedrag hun openingstijden hebben beperkt, zoals Mediamarkt, Hans Sanders en supermarktketen Marqt.

Vastgoedmarkt bericht dat ook al veel hotels te kennen hebben gegeven tijdelijk te sluiten, waaronder de keten Postillion Hotels. Dit besluit is ingegeven door de aangekondigde maatregelen vanuit de Nederlandse Overheid en vanuit het oogpunt van gezondheid voor medewerkers en gasten.

Rustige winkelstraten, wijkwinkelcentra goed bezocht

Nadat afgelopen donderdag om 15.00 uur de minister president de verstrekkende gevolgen kenbaar maakte, daalde volgens bureau RMC de winkelstraatdrukte op vrijdag met 33%, op zaterdag met 36% tot 52% op dinsdag 17 maart. Er zijn wel sterke verschillen tussen winkelgebieden waar funshoppen de hoofdmoot is en centra die gericht zijn op dagelijkse boodschappen.

Het hamsteren in supermarkten leidt tot gemiddeld 8% meer passanten, met een stijging tot 15% op 12 en 13 maart, aldus Locatus. Zij verwachten dat de binnensteden leeg zullen blijven nu ook de horeca haar deuren heeft moeten sluiten. Met alle consequenties van dien. De wijkwinkelcentra zullen naar verwachting redelijk op peil blijven. Uiteraard is dit sterk afhankelijk van het openblijven van de winkels.

Retailers non-food willen drie maanden uitstel huurbetaling

Jan Meerman, algemeen directeur van Inretail (brancheorganisatie van retailers in non-food) zegt tegen Vastgoedmarkt in gesprek te willen gaan met IVBN, de vereniging van institutionele beleggers in Nederland, en Vastgoed Belang, de brancheorganisatie van institutionele beleggers over de huur. Ze willen graag in gesprek over uitstel van huurbetaling voor drie maanden en op welke manier de achterstand daarna moet worden ingehaald.

Het uitstel van betaling moet voorkomen dat winkelbedrijven failliet gaan nu de uitbraak van corona resulteert in kelderende omzetten en liquiditeitstekorten. Zonder zulke afspraken gaan er retailers failliet, ook de goede. “Ook met een 50 procent lagere omzet red je het niet zonder maatregelen tegen de liquiditeitsproblemen,” aldus Meerman. De beursgenoteerde vastgoedbelegger Wereldhave kondigde al aan per geval te bekijken hoe in deze buitengewone omstandigheden met de contractuele verplichtingen van huurders wordt omgegaan.

Dit is een samengesteld artikel op basis van meerdere bronnen. 

 

Bron: FD | Locatus | RMC | Vastgoedmarkt


Gerelateerde artikelen