Problemen verhuurders door uitblijven huurinkomsten retail en horeca

Shoppen in winkelcentra

Twee grote vastgoedadviseurs melden aan BNR Nieuwsradio dat circa 70 procent van de winkels en horecazaken de huur van april nog niet heeft overgemaakt. Ook verhuurders vrezen hierdoor in de problemen te komen. Jordy Diepeveen van vastgoedadviseur Savills vindt dat de focus nu te veel ligt op het leed van retailers en horeca-eigenaren. “Veel verhuurders ontvangen slechts een fractie van hun huurinkomsten, die hebben net zo goed betalingsverplichtingen. Ze moeten ook hun leningen bij de bank afbetalen.”

Banken zetten de aflossingsverplichting tijdelijk stop als pandeigenaren huurverlichting geven, dat biedt de verhuurder op korte termijn ademruimte. Maar deze maatregel gaat Diepeveen niet ver genoeg. “Als huurbetalingen lange tijd uitblijven, moeten banken kijken of ze een deel van de financiering kunnen kwijtschelden.” Dat betekent dat verhuurders een deel van de schuld niet hoeven terug te betalen. Hij benadrukt wel dat ze de rekening gezamenlijk moeten betalen en dat deze niet alleen op het bord van banken terecht moet komen.

Jeroen Lokerse van Cushman & Wakefield vindt dat verhuurders op een tegemoetkoming van de bank of overheid moeten kunnen rekenen als zij een tijdelijke huurkorting geven. “Dat kan in de vorm van lastenverlichting of door de korting af te kunnen trekken van de belastingen.” De huidige maatregelen van het kabinet helpen volgens Lokerse onvoldoende. Eerder riepen de koepels van vastgoedbeleggers en verhuurders op om de huren voor winkeliers deels of volledig op te schorten. Per huurder wordt bekeken in hoeverre hij aan de huurverplichting kan voldoen. Jordy Diepeveen van Savills: “Een huurder zou dan naar rato betalen, maar de cijfers laten een heel ander beeld zien: er wordt bijna helemaal niet meer betaald. Dat is niet met elkaar te rijmen.”

Binnen blijven leidt tot faillissement duizenden retailers

De algemeen directeur Jan Meerman van brancheorganisatie Inretail acht het van levensbelang dat de koopstromen weer op gang komen. “Duizenden retailers in de sector non-food dreigen om te vallen als premier Mark Rutte de bevolking blijft manen om binnen te blijven,” aldus Meerman in Vastgoedmarkt. Winkels in de non-food draaien nu gemiddeld op 40 tot 50 procent van hun normale omzet en moeten nog steeds 30 tot 50 procent van de kosten zelf dragen. Meerman: “Dat houd je misschien drie of vier maanden vol, maar niet langer. Ook niet met de steunmaatregelen van het kabinet. Duizenden bedrijven dreigen om te vallen als er niet snel een verbetering komt.”

De brancheorganisatie noemt ondernemen in de 1,5-meter-economie een enorme uitdaging. In samenwerking met het RIVM en Economische Zaken zijn er echter protocollen opgesteld, de meerderheid van de leden denkt zijn klanten binnen de 1,5- meter-economie prima te kunnen bedienen. Dit geldt met name voor branches zoals wonen, schoenen, mode en tuininrichting. “Onze leden staan klaar om hun klanten op een veilige manier te ontvangen. Dan moet premier Rutte wel stoppen met zeggen: blijf binnen, blijf binnen, blijf binnen.”

Meerman hekelt ook de dubbele boodschap van het kabinet. “De oproep van Rutte staat haaks op wat staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken zegt: je kunt gewoon winkelen.” Overigens kunnen winkelstraten in Nederland na het geleidelijk opheffen van de lockdown maatregelen door de overheid slechts 15 tot 20 procent van hun oorspronkelijke aantal bezoekers kwijt. Dat meldt Goudappel Coffeng op basis van een simulatiemodel.

Brancheorganisatie NVP roept Private equity op zich netjes te gedragen

Brancheorganisatie Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP) is kritisch op een deel van de eigen achterban en vindt dat de investeerders achter winkelketens Action en Hunkemöller de pijn van de coronacrisis te snel en eenzijdig op anderen afwentelen. Beide winkelketens kregen veel maatschappelijke kritiek voor hun optreden. “Private equity moet zich als geen ander netjes gedragen”, zeggen voorzitter Annemarie Jorritsma en directeur Tjarda Molenaar van de NVP in het FD. “Wij zijn van de lange termijn. Dus je moet nu rekening houden met de consequenties van jouw beslissingen voor later.”

Private equity-partijen worden in toenemende mate als roofridders omschreven, waarbij het gedrag van Action en Hunkemöller als voorbeeld wordt gesteld. De verontwaardiging komt vooral doordat beide ketens de afgelopen jaren veel geld uitkeerden aan hun aandeelhouders, waaronder ook veel pensioenfondsen. Een selecte groep van huidige en voormalige werknemers van Action mocht recent een bonus van ruim € 500 miljoen verdelen dankzij jarenlange zeer goede prestaties van de winkelketen. Action verlengde half maart eenzijdig de betalingstermijn aan leveranciers van zestig naar negentig dagen en overschreed daarmee de wettelijke termijn die in Nederland geldt voor betalingen aan het mkb.

Lingeriewinkelketen Hunkemöller, die in handen is van de Amerikaanse investeerder Carlyle, besloot als crisismaatregel geen huur meer te betalen. Vastgoedmarkt meldt dat Hunkemöller inmiddels boze pandeigenaren enigszins tegemoet is gekomen. In een brief aan de verhuurders stelt de lingerieketen de huur voor de maanden april tot en met juni te verlagen naar rato van het omzetverlies per filiaal.

Omzet webwinkels non-food stijgt tot 70 procent

Marktonderzoeker GfK meldt dat dat de omzet van internetwinkels met tientallen miljoenen euro’s is gestegen sinds de uitbraak van de coronacrisis. Directeur Wijnand Jongen van Thuiswinkel.org in het NOS Radio 1 journaal: “Voor corona zaten veel non-food webshops op een groei van 16 of 18 procent, nu dus op 60, 70 procent.” Webwinkels profiteren ervan dat we thuis werken en thuis leven. “Alles wat met doe-het-zelf te maken heeft, de tuin, entertainment als spelletjes, gaat echt enorm goed. Het thuis werken zorgt voor enorme verkopen van bijvoorbeeld muizen, bureaustoelen, printers, laptops en koptelefoons. Sommige online winkels krijgen het niet aangesleept.”

In de mode is het beeld wisselend. Volgens Jongen hebben consumenten even geen belangstelling voor luxe kleding. Pyjama’s, joggingbroeken, ondergoed en makkelijke schoenen worden wel verkocht. De webshop van HEMA zag de online omzet de afgelopen weken verdrievoudigen en paste hierop het distributiesysteem aan om lange wachttijden te voorkomen. Verspreid over het land gaan 20 HEMA-winkels fungeren als distributiecentrum.

De hamvraag is of we na de coronacrisis nog massaal online blijven bestellen. Jongen schat in dat een kwart dit nieuwe gedrag blijft vertonen waardoor minder mensen naar winkelstraten- en centra zullen gaan. Door de toename van online bestellingen, breekt pakketbezorging alle records, meldt het FD. PostNL en DHL werken met enkele duizenden extra arbeidskrachten om alle aangeboden pakketten te verwerken. PostNL heeft de capaciteit in vijf weken met 40% vergroot en DHL heeft besloten nog eens twee grote sorteercentra te gaan bouwen in Nederland.

Adviesbureau RMC nuanceert de online groei. De drempel voor online bestellen zal worden verhoogd als we terug gaan naar kantoor en het pakket niet meer rechtstreeks aan kunnen nemen. Er zullen vaker bezorgkosten worden gerekend. Door CO2-compensaties zullen deze kosten bovendien hoger worden. Dit zal leiden tot het afremmen van de groei.

Akkoord AS Watson, Tres Invest trekt aanvraag faillissement in

De Dordtse vastgoedondernemer Pieter van Loon van Tres Invest is tot een akkoord gekomen met AS Watson. De aanvraag voor het faillissement van AS Watson, moederbedrijf van Kruidvat en ICI Paris XL, wordt ingetrokken. Van Loon mag op basis van een non-disclosure agreement niet precies zeggen hoe het akkoord eruit ziet. De deal is wat hem betreft beter dan de eerdere toezegging van AS Watson om  alsnog de helft van de huur over te maken aan de verhuurders van haar 155 winkelpanden.

Van Loon in Vastgoedmarkt: “Ik ben tevreden. Het is een goede deal geworden, waarbij ICI Paris XL heeft aangegeven te blijven zitten in mijn pand. Natuurlijk heb ook ik water bij de wijn gedaan. Zo werkt dat.”

Dit is een samengesteld artikel op basis van meerdere bronnen.

 

Bron: BNR | FD | NOS | RMC | Vastgoedmarkt


Gerelateerde artikelen