Snelle verkoop woningen ondanks hoge prijzen door ‘jubelton’

Aanbod koopwoningen gedaald

De snelheid waarmee woningen verkocht worden heeft een record bereikt in meer dan de helft van alle Nederlandse gemeenten. Door de coronacrisis zetten meer eigenaren hun woning te koop en woningzoekers grijpen hun kans. Met name in steden brak de verkoopsnelheid records.

Kopers hebben geen prijsvoordeel

Uit onderzoek van Dynamis blijkt dat verkopers gemiddeld binnen 32 dagen een koper voor hun woning vonden. Dit is ruim een week sneller dan het vorige record eind 2019. Partijen blijken dus minder tijd te nemen voor de onderhandelingen over prijs en voorwaarden. Kopers weten echter nog niet te profiteren van de haast onder de verkopende partijen. De woningprijzen zijn in het afgelopen kwartaal gewoon door gestegen. Door de sterke concurrentie tussen de woningzoekers blijven hoge en snelle biedingen noodzakelijk.

‘Jubelton’ mede oorzaak van hoge prijzen

Door die hoge woningprijzen komt ook de zogenaamde ‘jubelton’ in het gedrang. Sinds 2017 mag tot ruim een ton belastingvrij geschonken worden voor een huis of hypotheek aan personen tot 40 jaar. Starters hebben moeite om een betaalbare woning te krijgen. Door een schenking van bijvoorbeeld ouders worden ze in staat gesteld om toch hun eerste woning te kopen. Het wrange is dat starters die op deze manier ‘een voet in de deur krijgen’, de prijs mede opdrijven. De schenking wordt namelijk vaak gebruikt om boven de vraagprijs te bieden. Dit zorgt ervoor dat starters met minder vermogende ouders buiten de boot vallen of veel meer moeten lenen.

Woningmarkteconoom van de Rabobank, Nic Vrieselaar, pleit in het AD om met deze ‘jubelton’ te stoppen. “De regeling is geïntroduceerd in de vorige crisis toen tot meer dan een derde van de huizen in Nederland onder water kwam te staan. Toen viel er wat voor te zeggen om de jongere generatie te helpen uit de schulden te komen met die giften.” Nu schiet het zijn doel voorbij, aldus de Rabo-econoom.

Meer weten over beleggen in woningen?
Ontdek waar uw kansen liggen en kijk op annexum.nl/beleggeninwoningen

Acceptatiecriteria woninghypotheken aangescherpt

De verkoopsnelheid zou ook kunnen zitten in het feit dat het binnenkort moeilijker is om een hypotheek te krijgen. In een door DNB gehouden enquête onder de Nederlandse banken, geven zij aan de acceptatiecriteria voor woninghypotheken in het tweede kwartaal van 2020 te hebben verscherpt. De banken verwachten de criteria de komende maanden nog verder aan te scherpen

Tweeverdieners mogen wel meer lenen

Volgend jaar kun je overigens beter niet single zijn als je een huis wilt kopen. Tweeverdieners die samen een huis willen kopen, kunnen dan hoogstwaarschijnlijk meer gaan lenen. Het Nibud schrijft in een advies dat de mogelijkheden om te lenen kunnen worden verruimd. Adviezen van het Nibud worden doorgaans overgenomen. Volgens het Nibud kunnen stellen waarin beiden werken steeds meer van hun inkomen vrij besteden. Dat komt doordat het afgelopen jaren fiscaal steeds aantrekkelijker is gemaakt om allebei te werken, in plaats van een van beiden.

Huis kopen nog steeds interessanter dan bank sparen

Ondanks de hoge woningprijzen, is het nog steeds interessanter om je geld in een woning te steken dan op de bank te laten staan. De Europese Centrale Bank houdt op dit moment de rentes laag om de economie te ondersteunen. Positieve rentes zitten er daarom de komende tijd niet in. Het lijkt zelfs een kwestie van tijd voordat de bank een negatieve rente op spaargeld invoert voor particuliere klanten.


Gerelateerde artikelen