Ralph Markwat van FHC Formulebeheer: ‘Interessante tijden, met hopelijk zo min mogelijk persoonlijk en zakelijk leed’

FHC Formulebeheer met cafetariaconcept Family

Begin februari merkte Ralph Markwat van FHC-Formulebeheer met cafetariaconcepten ‘Family’ en ‘Foodmaster’ uit Nieuw-Vennep, dat de Chinese franchisenemers binnen zijn bedrijf zich begonnen te roeren. Het coronavirus had in Azië al hard om zich heen geslagen. Gevoed door de Chinese staats-tv zou het volgens deze groep franchisenemers een kwestie van tijd zijn dat de corona-uitbraak ook in ons land dood en verderf zou zaaien.

Een cafetariaondernemer van Chinese afkomst gevestigd in Noord-Brabant was de eerste ondernemer in Nederland die zes weken geleden een glazen scherm in zijn zaak had aangebracht om zichzelf en zijn klanten te beschermen. “Dat vonden we toen met z’n allen best een beetje idioot. Niet wetende dat we een paar weken later zelf ook in alle vestigingen schermen zouden plaatsen.”

“Ik noem het reëel ondernemerschap, heb de risico’s en kansen goed in beeld”

Markwat was door de onrust wel op zijn hoede. Zijn bedrijf had in 2008 tijdens de financiële crisis al de nodige harde klappen gehad, onder andere door halsstarrige vastgoedbeheerders die niet wilden meebewegen. Hij heeft zich toen goed door de crisis heen geslagen en maatregelen getroffen om ook in minder goede tijden het financieel te kunnen managen, zoals spreiding in zijn dienstverlening. “Ik noem het reëel ondernemerschap, heb de risico’s en kansen goed in beeld. Daar stuur ik ook op”.

Anticiperen op een nieuwe crisis

Vanwege de paniek bij zijn Chinese klantenkring wilde Markwat anticiperen op een mogelijke nieuwe crisis als gevolg van corona. Hij werkte een aantal scenario’s uit en bracht risico’s in kaart. Wat kan het betekenen voor de financiën en vooral ook voor de veiligheid van mensen? Op 15 maart jl. werden de coronamaatregelen door het kabinet medegedeeld, onder andere de horecabranche moest de deuren direct sluiten. Sindsdien staat bij Markwat, zijn medewerkers en franchisenemers de wereld op zijn kop.

“In 24 uur tijd heb ik wel zes keer de koers moeten veranderen. We wisten niet wat we onze franchisenemers moesten adviseren”

“Wij zijn actief in de horeca. Het was in het begin vooral erg onduidelijk wat er wel en niet mocht. Wij hebben een formule voor het afhalen en bezorgen van maaltijden aan huis en een formule voor gezinnen die lekker een hapje komen eten in onze cafetaria’s. Moest het nu allemaal op slot, konden we nog wel blijven bezorgen bijvoorbeeld? De communicatie hierover ging alle kanten op. In 24 uur tijd heb ik wel zes keer de koers moeten veranderen. We wisten gewoonweg niet wat we onze franchisenemers moesten adviseren om hun bedrijf draaiende te houden”.

FHC Formulebeheer | Vestiging Family in Axel

FHC Formulebeheer | Vestiging Family in Axel

Onze franchisenemers helpen is belangrijk

Uiteindelijk wist Markwat via een contact bij Economische Zaken duidelijkheid te krijgen. De conclusie was dat bezorgen en afhalen nog steeds mogelijk is, mits er wordt voldaan aan de maatregelen van het RIVM. Vanuit zijn bedrijf ondersteunt hij de franchisenemers bij de communicatie, marketing en hij heeft een pakket strakke instructies voor hygiëne en veiligheid. “Het is belangrijk dat we onze franchisenemers helpen in deze moeilijke tijden. Zodat ze sterk staan, goed kunnen scoren en bovenal hun omzet behouden. We hebben elke dag contact met ze om ze te stimuleren, te adviseren en te activeren. We zien dat dat helpt, ondernemers rollen door. Veruit de meeste filialen zijn weer open voor het afhalen en bezorgen van maaltijden.” Bij de Chinese ondernemers ligt het ondernemen nog wel grotendeels stil.

“30 procent van onze franchisenemers zijn ronduit bang en houden hun zaak gesloten”

Markwat: “Het gaat om 30 procent van onze franchisenemers. Zij zijn ronduit bang, houden hun zaak gesloten. Omdat we veel energie stoppen in het contact, zien we nu gelukkig dat ook de Chinese ondernemers voorzichtig aan weer opstarten. De Chinese staats-tv heeft echt bizarre propaganda verspreid om angst in te boezemen. Heer Rutte en de zijnen houden er een menselijker aanpak op na”.

Maatwerk leveren kost veel denkwerk

Naast franchisegever is FHC-Formulebeheer ook vastgoedbeheerder. “We hebben zelf een kleine portefeuille met vastgoed, we huren vastgoed in (onder andere bij Annexum, filiaal Snackworld in het winkelcentrum Parijsplein in Den Haag red.) en verhuren het door aan onze franchisenemers.” De franchisenemers hebben het financieel zwaar en dat raakt vanzelfsprekend ook zijn bedrijf. Markwat probeert maatwerk te leveren en maakt met zijn franchisenemers goede afspraken om met elkaar deze crisis goed door te komen. Ook over de huur.

“Een liquiditeitsprognose voor de komende drie jaar is een ridicule vraagstelling”

“Het vergt veel denkwerk, we vragen franchisenemers ook welke maatregelen ze zelf nog nemen en adviseren hier actief over. Vooral de 48 franchisenemers van het concept ‘Family’ zijn hard geraakt. Deze vestigingen zorgden voor 40% van de omzet binnen de totale keten. Dat doet wel wat. Lokaal zie je overigens wel verschillen hoe het gaat, op sommige plekken in het land gaat het nog heel goed.

Het andere goede nieuws is dat er binnenkort nog 2 ‘Family’ vestigingen open zullen gaan, die voorbereidingen waren voor de crisis al opgestart’, aldus Markwat. “Binnen het concept ‘Foodmaster’, waar je voornamelijk eten kan laten bezorgen of afhalen, valt de schade vooralsnog relatief mee omdat die zaken open kunnen blijven, maar pijn doet het wel. Ook daar zien we regionaal grote verschillen. We blijven communiceren met onze klanten, na afloop van maatregelen kunnen we de draad weer snel oppakken. Dat is grote winst.”

Doe met elkaar wat nodig is in deze crisistijd

Als MKB-ondernemer heeft Markwat te maken met verschillende vastgoedverhuurders- en beheerders. Hij constateert dat de kleinere partijen erop gericht zijn om het samen, hoe dan ook, op te lossen. Bij de grotere partijen ervaart hij dat het moeilijker gaat. “In grote lijnen, uitzonderingen daargelaten, is het wat lastiger om met deze partijen afspraken te maken over de huurbetaling. Zij willen de situatie vaak nog even aankijken, rollen soms een deel van de huur door. De ondersteuning is vaak minimaal om eigen posities te behouden, dat moet pro-actiever”. Markwat is er dan ook voorstander van dat de overheid een richtlijn instelt hoe verhuurders en huurders met deze situatie omgaan.

“Gedeelde smart is halve smart, doe met elkaar wat nodig is in deze crisistijd”

“Gedeelde smart is halve smart. Doe met elkaar wat nodig is in deze crisistijd! Ook stelt hij dat de banken zich nog niet van hun beste kant laten zien, ondanks het feit dat aflossingen kunnen worden doorgeschoven. “Ik probeer de liquiditeit in het bedrijf op orde te houden. Maar als je nu als MKB-ondernemer een krediet af wil sluiten, vragen ze om een liquiditeitsprognose voor de komende drie jaar. Dat is een ridicule vraagstelling. We leven per dag, financiers moeten beoordelen of het management van een bedrijf zich bewezen heeft in het verleden.

Verder zijn ze vrijwel volledig afgedekt door de verruimde borgstelling via de overheid. Bovendien ben je pas welkom bij de bank voor krediet vanaf € 50.000. Dat is niet flexibel, ik heb er geen goed woord voor over”. Een MKB-ondernemer komt privé meestal niet in aanmerking voor de steun die voor ZZP’ers wel geldt. “Als ondernemer ben ik een ZZP’er, maar dan zonder recht op privébijstand”.

FHC Formulebeheer met cafetariaconcepten Family en Foodmaster

Variabele kosten zijn nu vaste kosten

Volgens Markwat vraagt de coronacrisis van ondernemers zowel verdedigend als aanvallend denken en handelen. “Je moet maatregelen nemen aan de kostenkant. De variabele kosten die normaal meebewegen met de omzet zijn door de snelle omzetdaling in één weekend tot vaste kosten verklaard. Onder andere door de WAB (Wet Arbeidsmarkt in Balans, red) zijn flex-contracten in januari naar vaste contracten omgezet, daar hebben we nu in de horeca last van. Ook zit de uitdaging in vaste kosten zoals huur, belastingen en energielasten.”

“Je moet creatief zijn in oplossingen, daar adviseren we onze franchisenemers ook over.” Hij ervaart de afgelopen weken wel als stressvol. “Het is hard werken, anders werken dan je eerst deed. Bijna 24 uur per dag. Dat is stressvol, maar wat ik heel mooi vind is de saamhorigheid die je nu overal ziet. We moeten samen de strijd aangaan”. Franchisenemers en medewerkers waarderen de aandacht en energie die ze er met elkaar in stoppen. “We staan schouder aan schouder. Niet fysiek, op anderhalve meter afstand, maar we gaan er allemaal voor.”

“Stijgende omzet van friet is een voorbode voor een dalend consumentenvertrouwen”

Straks kun je opnieuw beginnen

De uitdaging op langere termijn zit volgens Markwat in het behouden van de klanten van beide franchiseformules. “Als je een aantal maanden uit beeld bent bij consumenten, kun je straks bijna opnieuw beginnen.” Hij verwacht dat als de horeca weer open gaat, consumenten de cafetaria’s weer zullen bezoeken. Maar dan wel op een andere manier.

Ralph Markwat | FHC Formulebeheer uit NIeuw-Vennep

Ralph Markwat | FHC Formulebeheer

“De ‘P’ van prijs in de marketingmix wordt weer belangrijk, dat hebben we ook in andere recessies gezien. Je ziet het nu ook al gebeuren; het omzetaandeel van friet steeg vorige week al in verhouding tot andere productgroepen. Dat is een voorbode voor een dalend consumentenvertrouwen. De premiumproducten zijn scherp geprijsd, daarmee concurreren we met restaurants in het middensegment.”

Hij verwacht ook dat hygiëne en ‘social distance’ in de horeca vaste waarden worden. Markwat is ervan overtuigd dat het bezorgen van producten in de horeca zoals zich dat de afgelopen weken heeft ontwikkeld, blijft. “Kortom, het zijn interessante tijden met hopelijk zo min mogelijk persoonlijk en zakelijk leed”.

FHC-Formulebeheer is een familiebedrijf dat in 25 jaar is uitgegroeid tot een organisatie met fastserviceconcepten, waaronder ‘Family’ en ‘Food Master’. De organisatie heeft totaal 140 franchisenemers en een omzet van € 50 miljoen per jaar.

FHC-Formulebeheer is een huurder in het Super Winkel Fonds van Annexum

 


Gerelateerde artikelen